27 marca 2012

Semifreddo mascarpone z pistacjami

Przepis znalazłam w miesięczniku Kuchnia (4/2011) w dziale włoskie inspiracje. Już parę razy wpisywałam go na listę słodkości do zrobienia ale jakoś tak wyszło, że dopiero wczoraj wzięłam się za niego... Nie oczekiwałam takiej niespodzianki!!! Pyszne... Smakuje jak domowe lody... Zdecydowanie polecam!
Semifreddo z włoskiego oznacza pół-zimny i taki właśnie musi być serwowany... Najpierw mocno zamrożony, później podawany zimny... Deser bardzo łatwy w przygotowaniu i zaskakująco smaczny!


Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 25 dag sera mascarpone
  • kilka kropli olejku śmietankowego lub waniliowego
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki posiekanych pistacji
  • 3-4 łyżki startej białej czekolady
  • 35 dag świeżych malin


















Formę keksową wyłożyć przezroczystą folią (musi wystawać ok 5 cm poza brzegi formy) i wstawić do zamrażalnika. Oddzielić żółtka od białek. W osobnej misce zmiksować żółtka z cukrem (do uzyskania jednolitej, lekko żółtej masy). Dodać mascarpone, olejek i skórkę cytryny i dalej ucierać. Dodać pistacje i pokrojone maliny (zostawić trochę do dekoracji). W drugiej misce ubić na sztywno białka. Obie masy połączyć delikatnie mieszając (nie przejmujcie się, że maliny puszczą sok - po zamrożeniu nie będzie po nim śladu i deser będzie wyglądał bardzo efektownie). Połowę kremu przełożyć do oziębionej formy keksowej, posypać białą czekoladą i przykryć pozostałą masą. Powierzchnię wyrównać i przykryć masę zwisającą folią. Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin. Semifreddo podawać pokrojone w plastry, udekorować świeżymi owocami lub sosem malinowym. 

20 marca 2012

Ebi katsu czyli smażone krewetki w panierce

Nazwa ebi katsu pochodzi z języka japońskiego - "ebi" oznacza krewetkę a "katsu" smażone na głębokim tłuszczu w panierce panko. Panko to natomiast chińska panierka z bułki - czyli odpowiednik naszej bułki tartej (tylko nie tak mocno zmielona). Przepis podpatrzyłam w restauracji, w której pracuję - podają tam jednak inny sos i krewetki mają ogonki - co w podaniu może wydawać się bardziej efektowne. Ja miałam jednak nadmiar ich w lodówce i postanowiłam coś z nich przyrządzić... Fajny przepis na przystawkę czy imprezę, choć krewetki smażone na maśle z czosnkiem smakują o niebo lepiej...

Składniki:

  • surowe krewetki (pamiętajcie, żeby usunąć z nich czarną nitkę - układ pokarmowy)
  • jajko
  • panko (wygląda tak) lub bułka tarta (nie próbowałam z bułką tartą ale wydaje mi się, że wyjdzie podobnie)
  • sos słodko - pikantny chilli
  • cytryna
  • sól

Wykonanie jest bardzo proste: w garnku rozgrzewamy olej, jajko roztrzepujemy. Krewetki najpierw maczamy w jajku, później w panko i smażymy na głębokim oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym, lekko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i gotowe!




18 marca 2012

Baba ziemniaczana z kiełbasą

Jakoś chwilowo brak weny do gotowania... Ostatnia zupa grzybowa, którą zrobiłam nie przypominała nawet zupy... Woda, suszone grzyby i warzywa... Miało wyjść pysznie i wybornie a wyszło tak, że jedliśmy ją na siłę przez 3 dni... Na szczęście już się skończyła a jutro mam wolne więc może coś upichcę... Szkoda, straciłam garść pysznych, mazurskich, suszonych grzybów... No trudno, liżę rany i zakasam rękawy...
Tymczasem wspomnień czas... Będąc ostatnio u mamci poprosiłam o babę ziemniaczaną... Uwielbiam! Szczególnie odsmażaną na drugi dzień... Jest wtedy taka chrupiąca... Spróbujcie!



Z podanych składników wychodzi duża blacha baby ziemniaczanej, ale równie dobrze można użyć dwóch keksówek.

Składniki: 
  • 2 kg surowych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • śmietana kwaśna (2 łyżki do baby i reszta do maczania)
  • mąka pszenna (4-5 łyżek)
  • jajka (3 szt)
  • kawałek kiełbasy lub wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju - polecam olej ekologiczny 
  • 15 dkg surowego boczku
  • smalec do posmarowania blachy

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Przekładamy do miski. Cebulę także ścieramy na tarce. Mieszamy z ziemniakami. Do masy dodajemy jajka, sól, mąkę i śmietanę. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do ziemniaków. Wszystko wlać do nasmarowanej tłuszczem blachy . Na wierzch położyć pokrojony w plasterki boczek. Piec ok 2 godzin w temp. 150st.C. Podawać ciepłą, zimną lub podsmażoną na drugi dzień. 

13 marca 2012

Łosoś z pietruszką i cytryną w papilotach

Jestem! Wróciłam! Eskapadę do Polski uważam za zakończoną...Kochani! Było cudownie! ...pod każdym względem... Dominowały oczywiście spotkania bardzo towarzyskie (pozdrowienia dla ekipy z Elbląga i Poznania) ale nie zabrakło także tych biesiadnych przy stole... Ulubiona kaczka z czerwoną kapustą mamy... Baba ziemniaczana... Ognisko... Piwko... Ulubiona chińszczyzna, biesiada w greckiej tawernie (Ahoj Kolejorz!), ciasto marchewkowe Ryby i aglio olio... No i kuchnia u Majki, magiczne miejsce! Zdjęcia są, zapewne prędzej czy później tu trafią...

Tymczasem wracam do swojej kuchni... Ku uciesze mego amore zakasam rękawy i biorę się za jedną z ulubionych ryb... Łosoś po raz kolejny... Tym razem z pietruszką i cytryną w papilotach czyli zawinięty w folię aluminiową... Do tego szpinak z czosnkiem i parmezanem oraz szparagi... Wszystko w towarzystwie pieczonych ziemniaków... Achhh!!! Jak ja kocham gotować!!!






Składniki (na 2 porcje):

  • 4 świeże filety z łososia
  • cytryna
  • świeża pietruszka
  • szparagi
  • szpinak (dziś użyłam mrożonego)
  • słodka śmietana
  • czosnek (3 ząbki)
  • parmezan (2 łyżki)
  • sól, wegeta, słodka papryka

Filety z łososia przyprawiamy wegetą z obu stron, wierzch obficie posypujemy świeżą pietruszką i całość przykrywamy plasterkami cytryny. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię aluminiową tworząc paczuszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 2000C i pieczemy ok 45 min. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w części. Doprawiamy świeża pietruszką, słodką papryką i solą. Delikatnie skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika na 40 min. (temperatura ta sama). Przygotowujemy szpinak: do garnka wlewamy odrobinę wody, dodajemy zamrożony szpinak i gotujemy ok 15 min (szpinak ma stać się miękki). Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, starty parmezan oraz pół szklanki słodkiej śmietany. Doprawiamy solą do smaku. Osobno gotujemy szparagi. Wykładamy na talerz, rybę skrapiamy cytryną i szybko jemy! Smaczności!