Kurczak tikka masala to jedno z populaniejszych dań więc warto zapoznać się ze smakiem i przepisem... Mi smakowało, aż palce lizać.. Druga połowa trochę kręciła nosem... ostatecznie i tak zajadał przez 2 dni...
Składniki:
- filet z kurczaka (ja miałam 2 podwójne filety, ok 600 g)
- sól, pieprz
- mały jogurt naturalny
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka startgo imbiru, cynamonu, ostrej papryki i sproszkowanego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki przyprawy garam masala
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku (starte na tarce)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka ostrej papryki, słodkiej papryki i sproszkowanego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
- 5-6 łyżek słodkiej śmietany
- indyjski chleb naan
- ugotowany ryż
- jogurt grecki (wymieszany ze świeżą miętą - łagodzi ostrość potrawy)
Kurczaka pokroić w małą kostkę, delikatnie posypać solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać, dodać kurczaka i odstawić na min. 30 min.
Rozgrzać patelnię, odsączyć kurczaka z marynaty i smażyć na rumiano z każdej strony (bez dodatku oleju). Zdjąć z ognia i odstawić.
W garnku roztopić masło i smażyć na nim czosnek. Dodać wszystkie przyprawy i smażyć przez 1 min. Dodać pomidory, cukier, ocet winny i gotować całość (na małym ogniu) przez następne 10 min. Dodać śmietanę, kurczaka, doprawić solą i peprzem i gotować ok 5 min (dopóki kurczak nie zmięknie).
Podawać z ugotowanym ryżem, chlebkiem naan i jogurtem wymieszanym ze świeżą miętą.