30 sierpnia 2013

kurczak po chińsku - czas na zmiany... jemy zdrowo!

     Przyszedł czas na zmiany... Już jakiś czas temu wspominałam, że lodówkę opanowały warzywa, jogurty naturalne i jajka... Najwyższy czas pożegnać się z brzuszkiem i paroma kilogramami... Decyzja nie była łatwa, gdyż diet nienawidzę i już parę w swoim życiu stosowałam - z mniejszym lub większym sukcesem... Powód? Nie chodzi o kompleksy, czy obsesję chudości, uwielbiam siebie i to jak wyglądam ale rzeczywiście o kondycję i zdrowie można w końcu zadbać... No i samopoczucie... Endorfiny wytwarzające się podczas wysiłku robią swoje i dzień rzeczywiście wygląda lepiej...
     Jak mówiłam tak zrobiłam... Wraz z Amore zapisaliśmy się na portalu potreningu.pl i oddaliśmy w ręce fachowców. Dałam im miesiąc na próbę. Zadziałało. Rozpoczynam właśnie drugi miesiąc i mówię szczerze - widać różnicę, czuję się lepiej i odkrywam zdrowe przepisy... Na czym polega pomoc specjalistów z portalu? Ponieważ absolutnie nie znam się na właściwościach odżywczych to Pan dietetyk z portalu, ustala mi plan żywieniowy (po uprzednim "wywiadzie") i dopasowuje dietę do moich możliwości i oczekiwań. Werdykt: dieta 1200 kcal, 5 mniejszych posiłków w regularnych odstępach czasu oraz min 3 razy w tygodniu wysiłek...
     Na portalu znajduje się także bardzo dużo ciekawych artykułów, które pozwolą nam dbać o sylwetkę a stworzenie własnego profilu umożliwia śledzenie własnych wyników, rozmowę z dietetykiem i trenerem (można wykupić opcję z treningami).

     Tym samym chciałabym stworzyć nową kategorię na blogu i dzielić się z Wami smacznymi (!), sprawdzonymi i zdrowymi potrawami... Będzie ich sporo na blogu, gdyż nie gotuję ostatnio nic innego a przez ostatnie parę tygodni nazbierała się już niezła kolekcja... Ach, jeszcze jedno! W każdą niedzielę mamy dyspensę więc hulaj dusza... 


     Dzisiejszy przepis to kurczak po chińsku... Smaczny, zaskakująco dobry i oczywiście bardzo zdrowy... Porcja zawiera 273 kcal (18 g białka, 9g tłuszczu, 28g węglowodanów)

Przy okazji polecam także stronę http://kalkulatorkalorii.net/ - znajdziecie tam wiele ciekawych porównań oraz kalkulator kalorii. 


Składniki:
  • 70 g piersi z kurczaka bez skóry
  • 70 g marchewki
  • 35 g kapusty białej
  • 30 g papryki czerwonej
  • 13 g pora
  • 30 g białego ryżu parabolicznego
  • 55 g pomidorów
  • 9 g oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku




     Jak widzicie, wszystko trzeba starannie odważyć zatem przyda się dobra waga kuchenna. Portal potreninu.pl jest o tyle wygodny, że pozwala łączyć moją dietę z dietą Bartka. Tym sposobem dietetyk przygotowuje bardzo podobne przepisy (a czasami i takie same) dla naszej dwójki, tak aby łatwiej było przygotowywać posiłki. Dodatkowo, dostępna jest opcja listy zakupów w pdf oraz menu, zatem wszystko mam zapisane i podliczone przez dietetyka. Nie, to nie jest reklama, portal zrobił na mnie duże wrażenie więc dzielę się spostrzeżeniami. 

Przygotowanie:

     Mięso pokroić na małe kawałki, skropić oliwą z oliwek, przyprawić przyprawą 5 smaków. Pora pokroić w krążki, marchew, paprykę i pomidora w podłużne paski. Kapustę bardzo cienko poszatkować. Pokrojone warzywa wrzucić na patelnię z minimalną ilością tłuszczu i podsmażyć, od czasu do czasu mieszając. Po ok 5 minutach dodać mięso, podsmażyć przez kolejne 5 minut. Dodać niewielką ilość wody i całość dusić pod przykryciem przez ok 20 min. Na koniec dodać rozgnieciony czosnek, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem.


Przepis pochodzi z portalu potreningu.pl.






22 sierpnia 2013

chleb z młodym groszkiem i kiełbasą...


     Dziś nadrabiam trochę zaległości i uzupełniam posty z dawnymi przepisami... Od 4 tygodni jesteśmy z Amore na diecie więc z chęcią i ja popatrzę na te pyszności... O diecie i zdrowych przepisach będzie w następnych postach a teraz o młodych warzywach strączkowych... Przepis powstał przy okazji sierpniowego artykułu do magazynu Nasz Express... Chleb absolutnie pyszny... Nadaje się jako dodatek do zup, sałatek albo jako zwykłe pieczywo na grzanki... Koniecznie spróbujcie!



Składniki:

  • 3 jajka
  • 100g masła 
  • 100 ml mleka 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 200g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200g młodego groszku 
  • 100g kiełbasy 
  • 100g surowego boczku 
  • 100g żółtego sera

     Masło rozpuszczamy i schładzamy. W misce mieszamy jajka, mleko i masło (dlatego masło musi być zimne ale rozpuszczone - inaczej zrobi nam się jajecznica). W osobnej misce mieszamy sypkie produkty: cukier, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach a kiełbasę i boczek kroimy w plasterki. Mięso podsmażamy na patelni. Wszystkie produkty razem mieszamy i wylewamy do wyścielonej papierem do pieczenia formy (keksówki). Pieczemy 40 min w 190 st C.

1 sierpnia 2013

szaszłyki z krewetkami


     Kolejna prosta i szybka propozycja na grilla... Tym razem krewetki w sojowej marynacie z koncentratem pomidorowym i czosnkiem... Mogłabym jeść ciągle...

     Lepiej jest kupić krewetki świeże - wtedy usuwamy pancerz i nitkę pokarmową ze środka... jeśli jednak mamy już krewetki obgotowane i różowe - będziemy musieli krócej piec je na grillu...


Składniki (na 7 szaszłyków):
  • 0,4 kg krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 7 patyczków do szaszłyków

Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy krewetki i marynujemy min 30 min. Krewetki nadziewamy tworząc szaszłyki i grillujemy po 3 min z każdej strony.

szaszłyki z cukinią i serem halloumi


     Bardzo szybka przystawka na grilla... Ser halloumi idealnie nadaje się do smażenia i zapiekania, nie rozpuszcza się tak szybko a w dodatku świetnie smakuje... Szaszłyki z cukinią i serem to także bardzo szybki pomysł na urozmaicenie grilla i podanie czegoś innego niż kiełbasa...

     Pamiętajcie jednak, aby kostki sera dość grubo pokroić (bo z moich szaszłyków pospadały) lub piec szaszłyk na aluminiowej tacce...



Składniki (na 4 szaszłyki):
  • 1 średnia cukinia
  • 250g sera halloumi
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pół ząbka czosnku
  • 4 patyczki do szaszłyków

Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy wzdłuż na bardzo cienkie plastry (ja użyłam obieraczki do warzyw). W misce mieszamy oliwę z tymiankiem, dodajemy sól, pieprz oraz rozgnieciony czosnek. Do miski wrzucamy pokrojoną cukinię, wszystko mieszamy. Ser halloumi kroimy w grubą kostkę. Szaszłyki nadziewamy na przemian serem i zwiniętymi plastrami cukinii...
Grillujemy na aluminiowej tacce, ok 3-4 min z dwóch stron.