1 maja 2012

Kurczak curry z pomidorami

Bardzo lubię curry i choć parę razy próbowałam przygotować je sama - nic z tego smacznego nie wyszło... Ostatnia przygoda okazała się fatalną porażką i całe curry wylądowało w śmietniku... Dlatego też tym bardziej chciałam je zrobić... Chciałam, aby się udało i aby wreszcie złe fatum ode mnie odeszło... Czary mary, hokus pokus...Stało się! Za sprawą nowej książki... Zapewniam, że nie jeden przepis tu jeszcze zamieszczę... Panie, Panowie! Kurczak curry z czerwoną pastą curry i mlekiem kokosowym... Trochę tajskie, trochę indyjskie... Nie ważne... Najważniejsze, że smakuje!



Składniki: 
  • 3-4 filety z kurczaka
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia świeżego imbiru
  • 400 ml niesłodzonego mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 100 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 0,5 kg świeżych pomidorów
  • sok z połowy cytryny
  • świeża pietruszka (w przepisie była kolendra ale ja jej nie lubię)
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża papryczka chilli




Kurczaka kroimy na małe części, czosnek i imbir obieramy, drobno kroimy. W woku nagrzewamy olej sezamowy, dodajemy mięso, czosnek i imbir i całość smażymy ok 3-4 min. Dodajemy mleczko kokosowe, przecier pomidorowy, pastę curry oraz wywar. Gotujemy ok 10 minut. Z pomidorów ściągamy skórę. Tniemy je na małe części i dodajemy do sosu. Całość chwilę jeszcze gotujemy (tak, aby sos trochę zgęstniał). Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jeżeli wolimy bardziej pikantne curry - dodajemy świeżą papryczkę curry. Podajemy z ryżem i/lub chlebkiem indyjskim naan. 




Przepis pochodzi z książki Curry Food Lovers, Marika Kucerova

Przepis bierze udział w akcji

1 komentarz:

  1. Mmm, pyszne danie. Narobiłaś mi ochoty na takiego kurczaka

    OdpowiedzUsuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...