Składniki:
- 3-4 filety z kurczaka
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 ząbki czosnku
- kawałek korzenia świeżego imbiru
- 400 ml niesłodzonego mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 100 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
- 0,5 kg świeżych pomidorów
- sok z połowy cytryny
- świeża pietruszka (w przepisie była kolendra ale ja jej nie lubię)
- sól, pieprz do smaku
- świeża papryczka chilli
Kurczaka kroimy na małe części, czosnek i imbir obieramy, drobno kroimy. W woku nagrzewamy olej sezamowy, dodajemy mięso, czosnek i imbir i całość smażymy ok 3-4 min. Dodajemy mleczko kokosowe, przecier pomidorowy, pastę curry oraz wywar. Gotujemy ok 10 minut. Z pomidorów ściągamy skórę. Tniemy je na małe części i dodajemy do sosu. Całość chwilę jeszcze gotujemy (tak, aby sos trochę zgęstniał). Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jeżeli wolimy bardziej pikantne curry - dodajemy świeżą papryczkę curry. Podajemy z ryżem i/lub chlebkiem indyjskim naan.
Mmm, pyszne danie. Narobiłaś mi ochoty na takiego kurczaka
OdpowiedzUsuń