2 maja 2013

Spicy ton cha han... smażony ryż z mięsem mielonym

    
To wariacja na temat smażonego ryżu z warzywami i mięsem mielonym.... Ostrości dodaje pasta chilli sambal i kimchee (myślę, że można je zastąpić ostrą pastą chilli oraz łyżką koncentratu pomidorowego). Spróbujcie a na pewno odkryjecie nowe smaki... Poza tym ryż smażony miesza się najczęściej z kurczakiem a tu taka niespodzianka... mięso mielone... ochh tak! Kłaniam się...
 
Składniki (na 2 porcje):
 
  • 350 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 duże pieczarki
  • 1 duża marchewka
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 papryka
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • szczypiorek
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu długoziarnistego
  • 2 jajka
  • po 2 łyżeczki pasty sambal i kimchee
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju

 
 
     Wszystkie produkty wcześniej przygotować: ryż i fasolę szparagową ugotować, pieczarki i szczypiorek drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w cienkie plastry a kapustę pekińską pokroć na większe części.
      Rozgrzać wok i smażyć mięso mielone. Dodać wszystkie warzywa i całość smażyć, aż warzywa staną się miękkie. Przełożyć do miski.
      Na tym samym woku smażymy rozbełtane jajka, aż się zetną. Dodajemy ryż i usmażone warzywa. Wszystko razem mieszamy a na koniec dodajemy sos sojowy, pastę sambal oraz kimchee.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...