Przepis ten stanowi element mojego artykułu pt." Ryż - białe złoto?" na portalu Polska - gotuje.pl.
To wariacja na temat smażonego ryżu z warzywami i mięsem mielonym.... Ostrości dodaje pasta chilli sambal i kimchee (myślę, że można je zastąpić ostrą pastą chilli oraz łyżką koncentratu pomidorowego). Spróbujcie a na pewno odkryjecie nowe smaki... Poza tym ryż smażony miesza się najczęściej z kurczakiem a tu taka niespodzianka... mięso mielone... ochh tak! Kłaniam się...
Składniki (na 2 porcje):
- 350 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 duże pieczarki
- 1 duża marchewka
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 papryka
- 3 liście kapusty pekińskiej
- szczypiorek
- 1 szklanka ugotowanego ryżu długoziarnistego
- 2 jajka
- po 2 łyżeczki pasty sambal i kimchee
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
Wszystkie produkty wcześniej przygotować: ryż i fasolę szparagową ugotować, pieczarki i szczypiorek drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w cienkie plastry a kapustę pekińską pokroć na większe części.
Rozgrzać wok i smażyć mięso mielone. Dodać wszystkie warzywa i całość smażyć, aż warzywa staną się miękkie. Przełożyć do miski.
Na tym samym woku smażymy rozbełtane jajka, aż się zetną. Dodajemy ryż i usmażone warzywa. Wszystko razem mieszamy a na koniec dodajemy sos sojowy, pastę sambal oraz kimchee.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...