Przepis ten zdecydowanie należy do czołówki moich ulubionych... Kto raz spróbuje na pewno wróci po te smaki... Sos lekko słony, z nutką wina ryżowego i imbiru pasuje tu idealnie... Do tego delikatnie słone nori i rozpływająca się w ustach ryba... Niebo...
Bardzo podobny przepis podawałam już wcześniej (tutaj), tym razem lekko go zmodyfikowałam: dla złagodzenia słoności, do sosu dodałam miodu, rybę otuliłam w wodorosty a całość posypałam prażonym sezamem... Proponuję także do gotowania na parze dodać szparagi lub kapustę pekińską - powstanie wtedy bardzo aromatyczna surówka na ciepło (ja tak właśnie podałam to danie na castingu do Masterchefa).
Składniki:
- filet z łososia bez skóry (można wykorzystać także białą rybę)
- płat wodorostów nori (tych od sushi)
- prażony sezam
- świeży imbir
- pęczek szczypiorku
Sos:
- 100 ml jasnego sosu sojowego (kikoman)
- 100 ml chińskiego wina ryżowego (lub sherry)
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowyjemy sos: w osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na bok. Imbir obieramy ze skórki i razem ze szczypiorkiem kroimy na cienkie paseczki. Dodajemy do sosu.
Łososia kroimy na małe prostokąty (takie na 2 kęsy) a wodorosty nori na cienkie paski, którymi owijamy rybę.
W garnku gotujemy wodę i do naczynia do gotowania na parze (polecam sitko bambusowe) wkładamy talerz z łososiem. Zalewamy sosem z warzymi i gotujemy ok 15 min.
Rybę wykładamy na talerz, posypujemy sezamem i wylewamy sos. Podajemy z gotowanym lub smażonym ryżem, warzywami z gotowania a także z sake :)
cudowny przepis. :)
OdpowiedzUsuńHej siostra, wygląda super, cały czas trzymamy kciuki :) !!!!
OdpowiedzUsuń