30 kwietnia 2013

słodki raj... deser czekoladowy z nutellą czyli sernik na zimno...

    
 
      Jako, że od paru dni jesteśmy na diecie, chociaż popatrzeć mogę i powspominać, jakie to dobre było... i jakie słodkie... ach...
     Deser przyrządza się bardzo szybko a zjada jeszcze szybciej... Moi goście byli bardzo zadowoleni więc myślę, że to najlepsza ocena... Proponuję podać go w małych porcjach, gdyż może mocno zasłodzić... I już wyprzedzam pytania... Nie, post nie jest sponsorowany... to wynik mojego lenistwa w kuchni przy tworzeniu słodkości... i inspiracja zaczerpnięta z bloga My baking addiction.
 
 
Składniki (na 4 porcje):
 
  • 1 opakowanie ciasteczek Oreo
  • 4 łyżki niesolonego masła
  • 200 g śmietankowego serka (ja użyłam Philadelphia)
  • 1 słoiczek (220g) kremu Nutella
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 500 ml słodkiej śmietany 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • orzechy laskowe
  • listki świeżej mięty do dekoracji

 
     Masło rozpuszczamy i mieszamy z mocno rozbitymi ciasteczkami (można włożyć je do woreczka i rozbić wałkiem - ja tak robię). Powstałym "ciastem" wypełniamy dno foremek lub kieliszków. Mocno dociskamy i odstawiamy do lodówki.
     Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. W osobnej misce miksujemy serek śmietankowy z nutellą, ekstraktem z wanilii i połową bitej śmietany. Masę wykładamy na ciasteczka Oreo a na górę bitą śmietanę (ja pomogłam sobie szprycą - deser wygląda znacznie ładniej). Całość dekorujemy orzechami laskowymi i listkami mięty (choć jak widać na zdjęciach, małe listki bazylii też się nadają).
 

6 komentarzy:

  1. Wyglada niebiansko, ale na diete faktycznie sie nie nadaje:-) Ale popatrzec jest bardzo milo:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiał smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis:) a można bez serka ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście, że wyjdzie też bez serka... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Oho... I juz wiem, co dzis bedzie na deser ;)

    OdpowiedzUsuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...