Dziś będzie krótko i na temat... szparagi w kolejnej odsłonie... Pięknie zielona zupa krem z bardzo delikatnych zielonych szparagów... Dziwne, że nie jadłam jej wcześniej... Smakuje wytwornie a jednocześnie jest bardzo szybka w przygotowaniu...
Zupę proponuję podać z ciepłymi grzankami, parmezanem lub jajkiem w koszulce i koniecznie świeżo zmielonym pieprzem.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 por
- 1 korzeń pietruszki
- słodka śmietana
- masło i olej
- sól i pieprz
W garnku rozgrzewamy masło z
niewielką ilością oleju i smażymy por oraz szparagi (bez zdrewniałych końcówek
– które można wykorzystać do gotowania bulionu) przez 5 min. Zalewamy bulionem
i gotujemy aż szparagi staną się miękkie. Całość miksujemy, dodajemy pół
łyżeczki masła, doprawiamy solą, pieprzem oraz śmietaną.
Uwielbiam :) Jak to dobrze, że zaczyna się sezon szparagów :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam szparagi... Szczególnie polecam przepis na sałatkę ze szparagami w cytrynowym winegrecie lub tartaletki z ciasta francuskiego ze szparagami... Aż się głodna zrobiłam...
OdpowiedzUsuń