23 kwietnia 2013

tartaletki ze szparagami, szynką parmeńską i camembertem

     Świetny pomysł na przystawkę lub doskonała propozycja na imprezę... Przygotowanie zajmuje parę minut a do tarteletek dodać można absolutnie wszystko... Proponuję zacząć od szynki parmeńskiej i sera camembert... Farsz równie dobrze wzbogacić można kiełbasą chorizo, pieczarkami, salami, fasolką szparagową a nawet mięsem mielonym...

Składniki (na 6 szt):
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 12 szparagów 
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej 
  • 100 g sera camembert 
  • kwaśna śmietana 
  • 1 jajko 
  • pieprz


     Nagrzewamy piekarnik do 2000C. Z ciasta francuskiego wycinamy duże koła. Mniejszą obręczą wytyczamy środek tarteletki (delikatnie, aby nie przebić ciasta) i całość smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 8 min. Szparagi gotujemy 3 min w lekko posolonej wodzie. Środek ciastka ugniatamy (zgodnie z krawędziami zaznaczonymi wcześniej) i wypełniamy 1 łyżeczką kwaśnej śmietany, 2 szparagami, serem oraz szynką parmeńską. Pieczemy kolejne 8 min i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy gorące. 

2 komentarze:

  1. Fajne siostra na imprezę, już się nie mogę doczekać kiedy u nas będą szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuj koniecznie Siora! Dodaj jeszcze coś delikatnie pikantnego - salami albo chorizo!

    OdpowiedzUsuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...