Uroczyście ogłaszam, że sezon na szparagi został rozpoczęty... Bardzo mnie to cieszy i już mam nawet sporo przepisów na ich wykorzystanie... Od kwietnia współpracuję z magazynem "Nasz Express" z Belfastu i w związku z tym, przygotowałam sesję do majowego wydania... Myślę, że nic się nie stanie, gdy rąbka tajemnicy uchylę i parę przepisów tu zdradzę...
Szparagi ujmują mnie swoim wyglądem... W tym przepisie prezentują się pięknie... i nawet nie spodziewałam się, że tak wspaniale smakować będą z serem pleśniowym i cytrynowym winegretem... Spróbujcie... Obiecuję, że się zachwycicie...
- 10 zielonych szparagów
- 4 pomidorki cherry
- pół czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżeczki oliwy
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- kawałek sera pleśniowego
- świeża bazylia
- pieprz
Szparagi gotujemy 3 min w lekko
osolonej wodzie. Pomidorki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Mieszamy z oliwą,
octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Na talerz wykładamy szparagi, polewamy
sosem z pomidorami, posypujemy listkami bazylii, serem pleśniowym i świeżo
zmielonym pieprzem. Całość skrapiamy oliwą. Podajemy z bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...