6 marca 2013

faszerowane papryki z sosem czosnkowo - koperkowym... niebo

     Te papryki chodziły za mną już jakiś czas... i za Amore także... Połączenie mięsa mielonego, warzyw, grzybów, sera mozzarella, papryki i delikatnie czosnkowego sosu, to istne niebo... Dziwne, że nigdy wcześniej ich nie jadłam...
     Są tak proste w wykonaniu a składniki można przecież dowolnie łączyć ze sobą... Ja tym razem użyłam mięsa mielonego (jako podstawę farszu) ale następnym razem wypróbuję także kaszę perłową lub kuskus z warzywami...
     Polecam także jako przystawkę na imprezy... a gdy zostanie Wam samego nadzienia (tak jak mi) - można zawsze usmażyć kotlety mielone... Zatem do garów marsz!



Składniki (na 4 duże papryki):
  • 4 duże papryki
  • 0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowiny)
  • 200 g pieczarek
  • pół szklanki nieugotowanego ryżu
  • 1 mozzarella
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • oliwa
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
   
     Gotujemy ryż pod przykryciem, zgodnie z proporcją 1:1,5 (1 porcja ryżu na 1,5 porcji wody), delikatnie solimy i odstawiamy.
     Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Z papryk odkrawamy czapeczki i wydrążamy nasiona. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy pokrojone pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem a na koniec dodajemy masło. Przekładamy do dużej miski i dodajemy pozostałe składniki: mięso mielone, ugotowany ryż, pokrojoną w kostkę mozzarellę, kukurydzę, jajko. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem.
     Faszerujemy papryki, przykrywamy czapeczkami, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku przez ok 30 min.
     Podajemy z sosem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...