31 lipca 2012

kurczak tikka masala

Parę dni temu wybrałam się w kulinarną podróż do Indii... Kuchnia ta ciągle skrywa przede mną swoje tajemnice i uważam, że jest jedną z trudniejszych do opanowania... To bogactwo przypraw, smaków i zapachów... ostatnio miałam tego namiastkę... A wszystko znów za sprawą Kwestii Smaku... przepis tutaj...
Kurczak tikka masala to jedno z populaniejszych dań więc warto zapoznać się ze smakiem i przepisem... Mi smakowało, aż palce lizać.. Druga połowa trochę kręciła nosem... ostatecznie i tak zajadał przez 2 dni...



Składniki:

  • filet z kurczaka (ja miałam 2 podwójne filety, ok 600 g)
  • sól, pieprz
marynata:
  • mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka startgo imbiru, cynamonu, ostrej papryki i sproszkowanego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki przyprawy garam masala
sos:
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku (starte na tarce)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ostrej papryki, słodkiej papryki i sproszkowanego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz
  • 5-6 łyżek słodkiej śmietany
dodatkowo:
  • indyjski chleb naan
  • ugotowany ryż
  • jogurt grecki (wymieszany ze świeżą miętą - łagodzi ostrość potrawy)



          Kurczaka pokroić w małą kostkę, delikatnie posypać solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać, dodać kurczaka i odstawić na min. 30 min.
          Rozgrzać patelnię, odsączyć kurczaka z marynaty i smażyć na rumiano z każdej strony (bez dodatku oleju). Zdjąć z ognia i odstawić.
          W garnku roztopić masło i smażyć na nim czosnek. Dodać wszystkie przyprawy i smażyć przez 1 min. Dodać pomidory, cukier, ocet winny i gotować całość (na małym ogniu) przez następne 10 min. Dodać śmietanę, kurczaka, doprawić solą i peprzem i gotować ok 5 min (dopóki kurczak nie zmięknie).
          Podawać z ugotowanym ryżem, chlebkiem naan i jogurtem wymieszanym ze świeżą miętą.




5 komentarzy:

  1. Klasyka indobrytyjskiej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokladnie:) no ta wersja typowo byyjska .. prawdziwy kurczak przygotowuje sie 2 doby :D
      pozdrawiam:)

      Usuń
    2. 2 doby? nie wiedziałam...
      tikka masala to rzeczywiście klasyka... macie swoje przepisy na to danie, różnią się od mojego?
      pozdr

      Usuń
  2. Gdzie zdobyła pani tai ładny chlebek, który jest na zdjęciu, to naan prawda?

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, ten chlebek to naan - ma Pani rację. Kupiłam go w tesco :):) Ten - jeśli dobrze pamiętam - był o smaku czosnku i kolendry... Jak już go Pani kupi, polecam mocno nagrzać patenię, chlebek lekko skropić wodą i podgrzewać na rumiano z obu stron na patelni... Pychota! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...