Kurczak tikka masala to jedno z populaniejszych dań więc warto zapoznać się ze smakiem i przepisem... Mi smakowało, aż palce lizać.. Druga połowa trochę kręciła nosem... ostatecznie i tak zajadał przez 2 dni...
Składniki:
- filet z kurczaka (ja miałam 2 podwójne filety, ok 600 g)
- sól, pieprz
- mały jogurt naturalny
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka startgo imbiru, cynamonu, ostrej papryki i sproszkowanego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki przyprawy garam masala
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku (starte na tarce)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka ostrej papryki, słodkiej papryki i sproszkowanego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
- 5-6 łyżek słodkiej śmietany
- indyjski chleb naan
- ugotowany ryż
- jogurt grecki (wymieszany ze świeżą miętą - łagodzi ostrość potrawy)
Kurczaka pokroić w małą kostkę, delikatnie posypać solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać, dodać kurczaka i odstawić na min. 30 min.
Rozgrzać patelnię, odsączyć kurczaka z marynaty i smażyć na rumiano z każdej strony (bez dodatku oleju). Zdjąć z ognia i odstawić.
W garnku roztopić masło i smażyć na nim czosnek. Dodać wszystkie przyprawy i smażyć przez 1 min. Dodać pomidory, cukier, ocet winny i gotować całość (na małym ogniu) przez następne 10 min. Dodać śmietanę, kurczaka, doprawić solą i peprzem i gotować ok 5 min (dopóki kurczak nie zmięknie).
Podawać z ugotowanym ryżem, chlebkiem naan i jogurtem wymieszanym ze świeżą miętą.
Klasyka indobrytyjskiej kuchni :)
OdpowiedzUsuńdokladnie:) no ta wersja typowo byyjska .. prawdziwy kurczak przygotowuje sie 2 doby :D
Usuńpozdrawiam:)
2 doby? nie wiedziałam...
Usuńtikka masala to rzeczywiście klasyka... macie swoje przepisy na to danie, różnią się od mojego?
pozdr
Gdzie zdobyła pani tai ładny chlebek, który jest na zdjęciu, to naan prawda?
OdpowiedzUsuńTak, ten chlebek to naan - ma Pani rację. Kupiłam go w tesco :):) Ten - jeśli dobrze pamiętam - był o smaku czosnku i kolendry... Jak już go Pani kupi, polecam mocno nagrzać patenię, chlebek lekko skropić wodą i podgrzewać na rumiano z obu stron na patelni... Pychota! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń