17 lipca 2013

faszerowane pieczarki portobello

 
     Szybki przepis na przystawkę, imprezę lub kolację... Pieczarki faszerować można na wiele sposobów... Może być to kuskus z warzywami, ryż z mięsem... lub kiełbasa chorizo z serem camembert, bułką tartą i ziołami... Do tego można podać sos jogurtowy, czosnkowy lub ziołowy... Wszystko udekorować sałatą i danie gotowe!
 
     Zachęcam do eksperymentowania... i koniecznie dajcie znać, czy smakowało...
 
Składniki (dla 2 osób):
 
  • 4 duże pieczarki portobello
  • ser camembert
  • świeża pietruszka i bazylia
  • bułka tarta
  • 1 łyżka masła
  • oliwa
  • sól, pieprz do smaku
 
 
     Grzyby czyścimy, odcinamy nóżki i łyżeczką wydrążamy środek (delikatnie, aby nie przebić kapelusza). Resztki z grzybów drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Kapelusze z pieczarek posypujemy solą i pieprzem, na dno wykładamy podsmażone grzyby, na to pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo, plastry sera camembert. Całość posypujemy posiekanymi ziołami oraz bułką tartą. Skrapiamy oliwą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez ok 10-15 min.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...