![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAodHbqzczzKvaBTI36V8nKTogT6PYFidYwRp4dkFWcaa2tirsN_KVJYJCckfDPikn9MslOxmMo3ZejcaQ_LXQeLNwTVKRmi_sO4kHvolFq7AOwKFCAiqdhhI0lmW1sivrODSEKKWfy-Zk/s200/pstrag_teczowy.jpg)
Pstrąg tęczowy... To jest dopiero niebo w gębie!
Staram się, by ryba gościła w moim menu co najmniej raz w tygodniu... Pojawia się w różnej postaci (jako sałatki, ryby wędzone, w occie) choć w tej wersji pojawia się na naszym stole najczęściej... Bardzo prosta w przygotowaniu i zachwycająca podniebienie... I do tego ten piękny różowy kolor... Achhhhh! Rybko... Przepis oczywiście nadaje się dla każdej ryby ale jeżeli macie taką okazję - spróbujcie z pstrągiem (koniecznie świeżym).
Składniki (dla 2 osób):
- 4 filety z pstrąga tęczowego (lub innej ryby)
- sól
- mąka pszenna
- oliwa z oliwek - polecam ekologiczną oliwę, dostępną do kupienia w sklepie złotopolskie
- czosnek (1 ząbek, obrany)
- masło
- cytryna
Filety ryby umyć, jeżeli jest taka konieczność - usunąć wystające ości (najlepiej pęsetą). Rybę obsypać z dwóch stron solą i mąką (tak, jakbyśmy robili panierkę do schabowego). Delikatnie strzepać nadmiar mąki i smażyć na rozgrzanej oliwie po ok 2 min z każdej strony (jeżeli filet ma skórę to najpierw smażymy ze strony skóry). Usmażoną rybę przekładamy na talerz, pocieramy o nią ząbkiem czosnku (powstanie cudowny aromat) i kładziemy na nią małą kosteczkę masła (niech się roztopi na rybie). Skrapiamy cytryną i podajemy do jedzenia. Rybę można jeść na kolację (z chlebem) lub podawać jako danie obiadowe (z pyrami i warzywami).
Gdzie kupujesz filety z pstrąga?
OdpowiedzUsuńMieszkam w Belfaście i w kazdy weekend mozna kupic świeża rybę na ryneczku w centrum miasta - tam staram sie robić zakupy... Czasami jednak wpadam do Tesco i kupuje fileta z pstrąga juz zapakowanego.
OdpowiedzUsuń