17 lutego 2012

Filet z pstrąga - najlepszy z najlepszych


A teraz, drodzy czytelnicy, bajka o złotej rybce... Pstrąg tęczowy jako główny bohater... Nie łosoś, nie dorsz, mintaj, sola, okoń... Nie nie...
Pstrąg tęczowy... To jest dopiero niebo w gębie!
Staram się, by ryba gościła w moim menu co najmniej raz w tygodniu... Pojawia się w różnej postaci (jako sałatki, ryby wędzone, w occie) choć w tej wersji pojawia się na naszym stole najczęściej... Bardzo prosta w przygotowaniu i zachwycająca podniebienie... I do tego ten piękny różowy kolor... Achhhhh! Rybko... Przepis oczywiście nadaje się dla każdej ryby ale jeżeli macie taką okazję - spróbujcie z pstrągiem (koniecznie świeżym).

Składniki (dla 2 osób):


Filety ryby umyć, jeżeli jest taka konieczność - usunąć wystające ości (najlepiej pęsetą). Rybę obsypać z dwóch stron solą i mąką (tak, jakbyśmy robili panierkę do schabowego). Delikatnie strzepać nadmiar mąki i smażyć na rozgrzanej oliwie po ok 2 min z każdej strony (jeżeli filet ma skórę to najpierw smażymy ze strony skóry). Usmażoną rybę przekładamy na talerz, pocieramy o nią ząbkiem czosnku (powstanie cudowny aromat) i kładziemy na nią małą kosteczkę masła (niech się roztopi na rybie). Skrapiamy cytryną i podajemy do jedzenia. Rybę można jeść na kolację (z chlebem) lub podawać jako danie obiadowe (z pyrami i warzywami).

2 komentarze:

  1. Gdzie kupujesz filety z pstrąga?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mieszkam w Belfaście i w kazdy weekend mozna kupic świeża rybę na ryneczku w centrum miasta - tam staram sie robić zakupy... Czasami jednak wpadam do Tesco i kupuje fileta z pstrąga juz zapakowanego.

    OdpowiedzUsuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...