15 lutego 2012

Sałata z krewetkami


Uwielbiam jeść sałaty ze świeżymi warzywami... Do tego zdecydowanie bagietka czosnkowa i lampka wina... Niebo w gębie!

Szkoda, że zdjęcia nie oddały uroku tej sałaty i tych kolorów... No cóż, jestem dopiero początkująca a i kolor talerzy nie pomaga w ładnych zdjęciach - przy kolejnych zakupach będę miała to na uwadze...
Sałatę wymyśliłam sama, w sumie to żadna filozofia - wrzuca się do niej wszystko co się ma :)
Ważny jest dressing - a ten zdecydowanie nie przypomina standardowego sosu do sałatek winegret (i dlatego jest taki smaczny).

Składniki:
Szaszłyki z krewetek:

  • 0,5 kg surowych krewetek (obranych z pancerza)
  • chili
  • oliwa z oliwek - polecam ekologiczną oliwę z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • wegeta
  • patyczki do szaszłyków 
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
Sos do sałaty (prawidłowa nazwa to wagamama dressing - nazwa wywodzi się od japońskiej restauracji, w której sos podają):
  • 2 szalotki
  • 2,5 cm świeżego imbiru (obranego ze skóry)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka wody
  • 100 ml oliwy z oliwek - polecam eko oliwę z bazylią i cytryną - idealnie podkreśli smak sałatki
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
Sałata:
  • różne rodzaje sałaty (ja użyłam rukolę, szpinak, sałatę masłową i czerwoną)
  • 0,5 szt czerwonej cebuli
  • brokuły
  • groszek cukrowy
  • mozzarella
  • parmezan
  • pomidorki koktajlowe
  • pieczywo czosnkowe






Przygotowujemy marynatę do krewetek: wszystkie składniki mieszamy, dodajemy krewetki i zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Krewetki nadziewamy na patyczki i powstałe szaszłyki ponownie zamaczamy w marynacie. Następnie zajmujemy się sosem: wszystkie składniki miksujemy i sos odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy sałatę: liście sałaty mieszamy z sosem. Dodajemy brokuły, groszek cukrowy, mozzarellę i pomidorki koktajlowe. Na patelni grillowej smażymy szaszłyki - po parę minut z każdej strony (można delikatnie podlewać marynatą; krewetki będą gotowe, gdy staną się różowe). Całość zdobimy wiórkami parmezanu oraz podajemy z pieczywem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...