Przepis szybki, niedrogi i zdecydowanie przypomina smaki dzieciństwa i mamcinych obiadów... A do tego ten zapach świeżego koperku...A może jestem aż taka głodna???
Składniki:
- 5l wody
- mięso na wywar (ja tym razem ugotowałam zupę na nodze z indyka ale może to być także kurczak)
- 3 listki laurowe
- 6 kuleczek ziela angielskiego
- por (ew. seler naciowy)
- 2 marchewka
- 2 pietruszki
- seler
- 5 ziemniaków
- 1,5 torebeczki kaszy jęczmiennej
- 1 szklanka mleka
- świeży koperek
- sól, pieprz, wegeta, maggi do smaku
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso, por, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 30 min (aby mięso było miękkie). Pozostałe warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler) obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, odkładamy na bok. Resztę warzyw ścieramy na tarce na grubych oczkach - dodajemy do zupy. W tym samym czasie dodajemy kaszę (oczywiście bez torebeczek). Ciągle gotujemy i co jakiś czas mieszamy. Gdy kasza już napęcznieje i zagęści zupę - dodajemy ziemniaki i wlewamy mleko. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki staną się miękkie. Na koniec wrzucamy pokrojony świeży koperek (ja go mrożę, ważne żeby nie był suszony) i doprawiamy do smaku. Koniecznie dajcie znać, czy smakuje!
musze przyznac ze to najlepsza zupa jaka ww zyciu jadlem!!!!
OdpowiedzUsuńZjadł aż 3 talerze za jednym zamachem :):) No i rzadko chwali... Dziękuję
UsuńKochana....(jako anonim, wzbudzimy trochę zazdrości u Barta:P )...zupka rewelacja, mniam mniam....palce lizać:).... już dwie zupki z Twojego repertuaru wypróbowane....na pewno będą częstym gościem na moim stole....trzymaj tak dalej:)
OdpowiedzUsuńW imieniu Admina wyrażam wielkie szczęście i radość, że wszystko smakuje :) A trochę zazdrości nigdy nie zaszkodzi ;P Czekam na dalsze komentarze ;P
UsuńAhoj