Składniki:
- 40 dkg łososia (ja użyłam świeżych filetów z łososia, miałam 4 szt - każdy o szerokości ok 3 cm)
- słoiczek kaparów w occie
- słodka śmietana (1 opak. - 250 ml)
- rukola
- czosnek (2 ząbki)
- 1 cebula
- chili
- parmezan
- cytryna
- ekologiczna oliwa z oliwek
- 0,5 szkl. wody
- sól, pieprz, wegeta
- makaron spaghetti lub tagliatelle
Ugotować makaron. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Chwilę smażyć i dodać łososia (pokrojonego w małe kawałki). Smażyć 3 min i delikatnie mieszać (tak aby nie uszkodzić delikatnej ryby). Całość zalać śmietaną, dodać pół szklanki wody i dalej gotować aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać 2 łyżki kaparów i doprawić solą, pieprzem, wegetą i sokiem z cytryny do smaku. Umyć rukolę i dodać do sosu (tuż przed podaniem; ja dodałam 1 garść sałaty). Wymieszać i podawać. Całość obficie posypać parmezanem i podawać z kawałkiem cytryny. Smacznego!
ten sos mnie zaintrygował, musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko,
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com
Makaron z tym sosem to czysta przyjemność, nie kłamię :) I dołączam Ciebie do grona moich inspiracji :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAbsolutna rewelacja!!!! Zrobiłem małą modyfikację i do duszenia zamiast wody dodałem pół szklanki białego wytrawnego pinota, a nie mając spaghetti zastosowałem penne.
OdpowiedzUsuńRodzina mnie wychwalała pod niebiosa!
Dobry pomysł z tym winem... Następnym razem koniecznie spróbuję! Cieszę się, że wszystkim smakowało... Ja swoich przyjaciół z Poznania też rozkochałam w tym makaronie :) Pozdr
UsuńTylko ta vegeta ?
OdpowiedzUsuńMożna bez :)
OdpowiedzUsuń