Składniki (dla 3 osób):
- 6 ciastek digestive (kruche, pełnoziarniste, gotowe ciastka; ja miałam ciastka o smaku imbirowym)
- 1 łyżka masła
- 250 ml słodkiej śmietany 30%
- 2 opakowania serka waniliowego Danio
- 2 łyżki cukru pudru
- świeże owoce (wg uznania, ja użyłam mango i borówki)
- garść musli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gdy piana będzie sztywna dodać serki waniliowe i delikatnie wymieszać łyżką. Ciastka włożyć do woreczka foliowego, związać go i uderzać o blat tak, aby ciastka rozbiły się na drobne części. W garnku roztopić masło, dodać ciastka i wymieszać. Owoce pokroić. Na patelnię wrzucić musli, cukier i miód. Poczekać aż się cukier roztopi - powstanie karmel. Zdjąć z ognia. Na dno pucharków wsypujemy ciastka. Przykrywamy je warstwą kremu. Następnie układamy owoce i znów warstwa kremu. Na wierzch znów owoce i musli do dekoracji. Podawać schłodzone. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...