Oto kolejny pomysł na sałatę... Sami oceńcie, czy wart uwagi...
Składniki:
Marynata do mięsa:
- 5 łyżek sosu słodko - pikantnego chilli
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka płynnego miodu
Sałata:
- filet z kurczaka (ja użyłam polędwiczek z piersi z kurczaka - 25 dkg)
- mix sałat (wg upodobań; ja użyłam świeżego szpinaku, rukoli i sałaty masłowej)
- pomidorki koktajlowe
- świeży ogórek
- groszek
- czerwona cebula
- parmezan
Sos koperkowo - czosnkowy:
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka świeżego koperku
- sól, pieprz
Sos musztardowo - miodowy:
- 5 łyżek prawdziwej, ekologicznej oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
- 1 łyżka płynnego miodu
Mięso z kurczaka zamoczyć w marynacie i odstawić na parę godzin. Sałatę umyć, składniki pokroić i połączyć. Sosy przygotować wg przepisu. Mięso smażyć na patelni grillowej (bez dodatku oleju). Na wierzch sałaty zetrzeć parmezan.
Oczywiście że wart- doskonałe połączenie! :)
OdpowiedzUsuńJa też tak uważam... szczególnie z tym sosem koperkowo - czosnkowym :) Aż głodna się staję :)
OdpowiedzUsuńale smaczna....mmmmm ... :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się podoba :) pozdr
Usuń