Tymczasem wracam do swojej kuchni... Ku uciesze mego amore zakasam rękawy i biorę się za jedną z ulubionych ryb... Łosoś po raz kolejny... Tym razem z pietruszką i cytryną w papilotach czyli zawinięty w folię aluminiową... Do tego szpinak z czosnkiem i parmezanem oraz szparagi... Wszystko w towarzystwie pieczonych ziemniaków... Achhh!!! Jak ja kocham gotować!!!
Składniki (na 2 porcje):
- 4 świeże filety z łososia
- cytryna
- świeża pietruszka
- szparagi
- szpinak (dziś użyłam mrożonego)
- słodka śmietana
- czosnek (3 ząbki)
- parmezan (2 łyżki)
- sól, wegeta, słodka papryka
Filety z łososia przyprawiamy wegetą z obu stron, wierzch obficie posypujemy świeżą pietruszką i całość przykrywamy plasterkami cytryny. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię aluminiową tworząc paczuszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 2000C i pieczemy ok 45 min. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w części. Doprawiamy świeża pietruszką, słodką papryką i solą. Delikatnie skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika na 40 min. (temperatura ta sama). Przygotowujemy szpinak: do garnka wlewamy odrobinę wody, dodajemy zamrożony szpinak i gotujemy ok 15 min (szpinak ma stać się miękki). Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, starty parmezan oraz pół szklanki słodkiej śmietany. Doprawiamy solą do smaku. Osobno gotujemy szparagi. Wykładamy na talerz, rybę skrapiamy cytryną i szybko jemy! Smaczności!
mój ulubiony łosoś w papilotach, najzdrowszy :)
OdpowiedzUsuńGratki, pychotki! :) Pozdr
UsuńPysznie przyrządzony łosoś! Nie ma jak "kawał" zdrowej ryby:) pozdrawiam - Magda
OdpowiedzUsuńzdecydowanie popieram :) pozdrawiam
Usuńale się zrobiłam głodna !!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie!
szana-banana,
www.gastronomygo.blogspot.com