Składniki (dla 2 osób):
- 2 plastry karkówki
- 300 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- mąka pszenna
- olej,
- sól, pieprz
- sos pieczeniowy (Winiary)
- 2 łyżki słodkiej śmietany
Plastry karkówki mocno rozbijamy (mają powstać duże, cienkie płaty). Przyprawiamy solą, pieprzem i nacieramy rozgniecionym czosnkiem. Odkładamy na bok.
Pieczarki myjemy (zostawcie ok 6 szt do sosu) i ścieramy na tarce (duże oczka). Na patelni roztapiamy masło i smażymy pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy sól i czekamy aż cała woda wyparuje.
Na plastrach mięsa rozkładamy pieczarki, zwijamy tworząc roladki. Obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z każdej strony.
Podsmażone mięso przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, zalewamy wodą (tyle, aby zakryła roladki) i gotujemy ok 30 min (mięso musi być miękkie). Doprawiamy sos: dodajemy 1-2 łyżeczki sosu pieczeniowego, sól, pieprz i śmietanę. Gotujemy jeszcze 2 min i podajemy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...