16 lipca 2012

Pasta z krewetkami i rukolą w pomidorowym sosie

Przepis na pyszne włoskie danie? Pomidory, dużo czosnku, świeże zioła a reszta według własnego widzi mi się... Ja znów miałam w lodówce mrożone krewetki... Do tego białe wino i pyszna kolacja gotowa! Całość podsypałam rukolą i parmezanem... Aż uszy nam się trzęsły :)




Składniki:
  • 750g krewetek
  • 500 g makaronu
  • 1 cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 puszka pomidorów (pokrojonych w kostkę, bez skóry)
  • 250 ml śmietany słodkiej
  • 100 ml białego wina
  • rukola
  • świeża pietruszka
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • parmezan
  • cytryna


          Makaron gotujemy w osolonej wodzie w osobnym garnku. W tym czasie przygotowujemy potrzebne składniki: cebulę kroimy w piórka, czosnek i pietruszkę drobno siekamy.
          Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy parę minut. Dodajemy pomidory z puszki, wino i śmietanę. Całość gotujemy ok 15 min (aż całe wino wyparuje a śmietana lekko zagęści sos). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy obficie pietruszką.
          W osobnej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i smażymy 2 minuty. Dodajemy krewetki i smażymy ok 5 min.
          W dużym garnku mieszamy makaron z sosem, krewetkami i rukolą. Od razu podajemy (gdy zostawimy na później to cały sos wsiąknie w makaron i będzie niesmaczny). Całość posypujemy parmezanem i skrapiamy sokiem z cytryny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...