6 lipca 2012

Smażony ryż z kurczakiem i warzywami

Fajna odskocznia od standardowych obiadów... Możemy dodać wszystko, co nam się podoba i tym samym wykorzystać resztki warzyw z lodówki... Lubię dania jednogarnkowe... Raz, dwa i po krzyku...
Bardzo podobny ryż podają u mnie w restauracji (pod nazwą cha han) w towarzystwie zupy miso oraz piklowanych, japońskich warzyw... Sama nie wiem, czy jest to zatem danie chińskie, japońskie (ale co w nim orientalnego ?!?) czy może najzwyklejszy smażony ryż z sosem sojowym i warzywami? Zwał jak zwał... Nie o to przecież chodzi... Ma smakować i już! I smakuje, a jakże!

Przepis wykorzystać można jako alternatywa dla normalnego ryżu lub jako osobne danie...


Składniki (na 4 porcje):

Ryż:
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

Marynata:
  • 50 ml jasnego sosu sojowego
  • 50 ml wina ryżowego
  • 1  łyżeczka oleju sezamowego
  • pół łyżeczki cukru
oraz:
  • mięso kurczaka (nie polecam piersi bo będzie za sucha; ja użyłam mięsa z udek i pałek)
  • 2 jajka
  • 250 g pieczarek
  • zielony groszek (ja użyłam mrożonego, ilość wg uznania)
  • mała puszka kukurydzy
  • szczypiorek
  • strąki świeżego, młodego groszku
  • olej




          Najpierw zajmujemy się ryżem. W garnku pogrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i chwilę smażymy. Dodajemy suchy ryż, mieszamy (tak aby każde ziarenko pokryte było olejem) i zalewamy wodą. Solimy. Garnek koniecznie przykrywamy i zostawiamy na ogniu aż woda wsiąknie (często mieszamy, aby ryż nie przywarł). Gdy cała woda wyparuje, garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na ok 15 min (pod przykrywką!). Po tym czasie ryż powinien być gotowy.
          Przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki razem mieszamy. Mięso kroimy w paseczki/kostę i przekładamy do marynaty. Odstawiamy na 15 min. Kroimy pieczarki i szczypiorek.
          Rozgrzewamy wok z olejem. W osobnej miseczce mocno roztrzepujemy jajko. Wlewamy całość do woka i czekamy aż zrobi się "naleśnik". Dopiero teraz możemy pomieszać jajko. Dodajemy kurczaka i całość chwilę przesmażamy. Dodajemy pieczarki, groszek (jeżeli zamrożony, jeżeli z puszki to dadajemy go na samym końcu) oraz strąki świeżego groszku. Smażymy ok 5 min. Dodajemy kukurydzę (i ewentualnie groszek z puszki) oraz ryż. Wlewamy całą marynatę i wszystko razem mieszamy. Każde ziarenko ryżu musi być pokryte sosem - jeżeli jest go za mało, dodajcie sosu sojowego.
          Całość obficie posypać szczypiorkiem i podawać. Smacznego!
        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...