Bardzo podobny ryż podają u mnie w restauracji (pod nazwą cha han) w towarzystwie zupy miso oraz piklowanych, japońskich warzyw... Sama nie wiem, czy jest to zatem danie chińskie, japońskie (ale co w nim orientalnego ?!?) czy może najzwyklejszy smażony ryż z sosem sojowym i warzywami? Zwał jak zwał... Nie o to przecież chodzi... Ma smakować i już! I smakuje, a jakże!
Przepis wykorzystać można jako alternatywa dla normalnego ryżu lub jako osobne danie...
Składniki (na 4 porcje):
Ryż:
- pół czerwonej cebuli
- 2 szklanki ryżu
- 2 szklanki wody
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Marynata:
- 50 ml jasnego sosu sojowego
- 50 ml wina ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- pół łyżeczki cukru
- mięso kurczaka (nie polecam piersi bo będzie za sucha; ja użyłam mięsa z udek i pałek)
- 2 jajka
- 250 g pieczarek
- zielony groszek (ja użyłam mrożonego, ilość wg uznania)
- mała puszka kukurydzy
- szczypiorek
- strąki świeżego, młodego groszku
- olej
Najpierw zajmujemy się ryżem. W garnku pogrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i chwilę smażymy. Dodajemy suchy ryż, mieszamy (tak aby każde ziarenko pokryte było olejem) i zalewamy wodą. Solimy. Garnek koniecznie przykrywamy i zostawiamy na ogniu aż woda wsiąknie (często mieszamy, aby ryż nie przywarł). Gdy cała woda wyparuje, garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na ok 15 min (pod przykrywką!). Po tym czasie ryż powinien być gotowy.
Przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki razem mieszamy. Mięso kroimy w paseczki/kostę i przekładamy do marynaty. Odstawiamy na 15 min. Kroimy pieczarki i szczypiorek.
Rozgrzewamy wok z olejem. W osobnej miseczce mocno roztrzepujemy jajko. Wlewamy całość do woka i czekamy aż zrobi się "naleśnik". Dopiero teraz możemy pomieszać jajko. Dodajemy kurczaka i całość chwilę przesmażamy. Dodajemy pieczarki, groszek (jeżeli zamrożony, jeżeli z puszki to dadajemy go na samym końcu) oraz strąki świeżego groszku. Smażymy ok 5 min. Dodajemy kukurydzę (i ewentualnie groszek z puszki) oraz ryż. Wlewamy całą marynatę i wszystko razem mieszamy. Każde ziarenko ryżu musi być pokryte sosem - jeżeli jest go za mało, dodajcie sosu sojowego.
Całość obficie posypać szczypiorkiem i podawać. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...