Kolejny przepis Asi z Kwestii Smaku wykorzystany... Ona nigdy ne zawodzi... Każdy przepis smakuje nową przygodą... Pani Asiu, dziękuję... Przepis można znaleźć tutaj.
Miałam na stanie trochę piersi z kurczka i zupełną pustkę w głowie... Co zrobić? Od paru dni chodzi za mną prosta, polska kuchnia (czyt. schabowe!) ale ten filet pokrojony był już w kostkę... No nie, nie nada się na schabowego... Trzeba znaleźć coś innego... Curry z mlekiem kokosowym też mi się odechciało (choć zielone pasta curry czeka w lodówce)... Nie, nie dziś... Dziś zaproszę cię kochanie do Chin... Słodko-kwaśny sos z kurczakiem, imbirem i ananasem... Dał radę, absolutnie! I co ciekawe? Rewelacyjnie smakuje także na zimno... Także 2 w 1... Sałatka z kurczakiem orientalna (na zimno) oraz danie główne. Przekonajcie się sami...
Składniki (na 2 porcje):
Marynata do kurczaka:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- ¾ łyżeczki ostrej papryki w proszku (czyli pieprzu cayenne)
- 2 ząbki utartego czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka startego imbiru
Marynata do
ananasa:
- 1 mały, świeży ananas (ja użyłam ananasa z puszki)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- sok z połowy cytryny
... oraz:
- olej
- świeża papryczka chilli
- szczypiorek
- 2 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)
- ugotowany ryż
Kurczaka pokroić w cieńkie paseczki (wzdłuż włókien). W misce przygotować marynatę do kurczaka. Wszystkie składniki połączyć razem i odstawić na 30 min. W osobnej misce przyrządzić składniki do marynaty ananasa: wymieszać sos sojowy z miodem, cukrem trzcinowym, octem ryżowym, sokiem z cytryny. Wymieszać i dodać ananasa. Odstawić na 30 min. Pokroić chilli i szczypiorek. Rozgrzać wok z olejem. Dodać mięso i smażyć przez 3-4 minuty. Zdjąć z ognia i przesypać do miski. Na tym samym woku, na niewielkiej ilości oleju, smażyć ananasa (ok 2 min). Po tym czasie dodać marynatę z ananasa, podsmażonego wcześniej kurczaka i wszystko razem gotować przez parę minut. Dodać chilli i szczypiorek. Podawać z ryżem. Smacznego!
Wygląda bajecznie! Uwielbiam tego typu dania;)
OdpowiedzUsuńPanno Malwino... smakuje lepiej niż wygląda, a jakże!
UsuńNo siostra, wygląda bardzo apetycznie, tylko się tak zastanawiam czy ananas nie był za słodki (bo te z puszki są zawsze bardzo słodkie) a marynata ma jeszcze cukier i miód. Musze w końcu zaopatrzyć się w ocet ryżowy i olej sezamowy i na pewno przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńOj nie, co to to nie! :) Może tak wyglądać na pierwszy rzut oka, masz rację... Ocet ryżowy, cytryna i imbir w kurczaku skutecznie jednak minimalizuje tą słodycz... Ananas nie wydawał mi się za słodki, danie było idealne w smaku...Może spróbuj ze świeżym ananasem i zobaczymy :) Pozdrowenia dla Was
Usuń