6 lipca 2012

wok, kurczak, ananas... czyli kurczak stir-fry w sosie słodko-kwaśnym


Kolejny przepis Asi z Kwestii Smaku wykorzystany... Ona nigdy ne zawodzi... Każdy przepis smakuje nową przygodą... Pani Asiu, dziękuję... Przepis można znaleźć tutaj.
Miałam na stanie trochę piersi z kurczka i zupełną pustkę w głowie... Co zrobić? Od paru dni chodzi za mną prosta, polska kuchnia (czyt. schabowe!) ale ten filet pokrojony był już w kostkę... No nie, nie nada się na schabowego... Trzeba znaleźć coś innego... Curry z mlekiem kokosowym też mi się odechciało (choć zielone pasta curry czeka w lodówce)... Nie, nie dziś... Dziś zaproszę cię kochanie do Chin... Słodko-kwaśny sos z kurczakiem, imbirem i ananasem... Dał radę, absolutnie! I co ciekawe? Rewelacyjnie smakuje także na zimno... Także 2 w 1... Sałatka z kurczakiem orientalna (na zimno) oraz danie główne. Przekonajcie się sami...



Składniki (na 2 porcje):

Marynata do kurczaka:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ¾ łyżeczki ostrej papryki w proszku (czyli pieprzu cayenne)
  • 2 ząbki utartego czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka startego imbiru
Marynata do ananasa:

  • 1 mały, świeży ananas (ja użyłam ananasa z puszki)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • sok z połowy cytryny 
... oraz:

  • olej
  • świeża papryczka chilli
  • szczypiorek
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • ugotowany ryż

Kurczaka pokroić w cieńkie paseczki (wzdłuż włókien). W misce przygotować marynatę do kurczaka. Wszystkie składniki połączyć razem i odstawić na 30 min. W osobnej misce przyrządzić składniki do marynaty ananasa: wymieszać sos sojowy z miodem, cukrem trzcinowym, octem ryżowym, sokiem z cytryny. Wymieszać i dodać ananasa. Odstawić na 30 min. Pokroić chilli i szczypiorek. Rozgrzać wok z olejem. Dodać mięso i smażyć przez 3-4 minuty. Zdjąć z ognia i przesypać do miski. Na tym samym woku, na niewielkiej ilości oleju, smażyć ananasa (ok 2 min). Po tym czasie dodać marynatę z ananasa, podsmażonego wcześniej kurczaka i wszystko razem gotować przez parę minut. Dodać chilli i szczypiorek. Podawać z ryżem. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Wygląda bajecznie! Uwielbiam tego typu dania;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panno Malwino... smakuje lepiej niż wygląda, a jakże!

      Usuń
  2. No siostra, wygląda bardzo apetycznie, tylko się tak zastanawiam czy ananas nie był za słodki (bo te z puszki są zawsze bardzo słodkie) a marynata ma jeszcze cukier i miód. Musze w końcu zaopatrzyć się w ocet ryżowy i olej sezamowy i na pewno przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie, co to to nie! :) Może tak wyglądać na pierwszy rzut oka, masz rację... Ocet ryżowy, cytryna i imbir w kurczaku skutecznie jednak minimalizuje tą słodycz... Ananas nie wydawał mi się za słodki, danie było idealne w smaku...Może spróbuj ze świeżym ananasem i zobaczymy :) Pozdrowenia dla Was

      Usuń
  3. zapraszam na konkurs, którego tematem jest: kurczak w roli głównej. Do wygrania patelnia Tefal Enjoy. zapraszam na bloga po szczegóły.
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2013/02/konkurs-zapraszam.html

    OdpowiedzUsuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...