28 czerwca 2012

Filety z pstrąga faszerowane suszonymi grzybami, czosnkiem i bekonem





Dziś nadrabiam zaległości... kolejna odsłona znów o rybie (konsumpcja odbyła się parę tygodni temu)... Ryby często goszczą na moim stole i za każdym razem staram się, aby wykorzystać nowy przepis... Ten pochodzi z książki 100 fish & seafood recipes, Rick Stein... Książka ta stanowi ogromną inspirację... I już kolejne przepisy czekają w kolejce...

Podeszłam z lekką niepewnością do tego przepisu... Lubię eksperymentować w kuchni ale ryba z suszonymi grzbami i boczkiem? Jakoś mi to nie grało... Na szczęście nie rozczarowałam się... Osobiście dodałabym jeszcze plasterki cytryny do środka... ale to następnym razem... Jedyny minus - dużo przy tym przepisie zabawy... Trzeba najpierw przygotować farsz, później nadziać nim ryby i je związać, smażyć i piec... Efekt finalny jednak powala: wizualnie i smakowo. Werdykt: zdecydowanie warto.






Składniki (dla 2 osób):
  • 4 filety z pstrąga lub 2 ryby w całości (ja miałam szczęście i kupiłam 2 podwójne filety, takie na skórze ale bez ości - znacznie ułatwia to faszerowanie)
  • 40 g masła Lurpak
  • 60 g bekonu
  • garś suszonych grzybów (w oryginalnym przepisie użyto świeżych prawdziwków)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • coś do związania ryby
  • cytryna
  • sól, pieprz

- Jeżeli także używacie suszonych grzybów - parę godzin wcześniej należy je namoczyć we wrzącej wodzie i przykryć, aby zmiękły.
- Roztopić masło w garnku, dodać pokrojony w paseczki bekon i chwilę smażyć. Pokroić grzyby i czosnek, dodać do boczku i dalej smażyć. Dodać petruszkę i zdjąć z ognia.
- Filety z ryby przyprawić solą i pieprzem z obu stron. Na jedną część ryby nałożyć farsz, przykryć drugą częścią i mocno związać. Tak przygotowaną rybę oprószyć mąką i smażyć na rumiano z obu sron.
- Cytrynę sparzyć, pokroić w plasterki i ułożyć na rybie. Nagrzać piekarnik do 1700C i piec rybę przez ok 10-15 min. Podawać z cytryną. Smacznego!


Przepis bierze udział w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku... Zapraszam do głosowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...