Szczerze powiem, że jest to chyba najsmaczniejsza ryba, jaką kiedykolwiek jadłam! Absolutna rewelacja! Jak pomyślę sobie, że jest dietetyczna, bez grama soli (sos sojowy jest sam w sobie mocno słony) a przyrządzenie nie zajmuje więcej niż godzinę, to aż pieję z zachwyu, że udało mi się takie cudo wygrzebać... Zdecydowanie polecam!!! Można podać ją na odświętny obiad (uwaga familia z Dublina - już wiecie co zjecie u mnie następnym razem) a także zajadać się na zimno... Sos jest nieprawdopodobnie smaczny a sama ryba miękka i aromatyczna! Jeszcze teraz czuję jej smak... I tak ładnie pachnie w kuchni jak się gotuje...
W oryginalnym przepisie użyto całej ryby, ja jednak zdecydowałam się na filety... Uważam, że każdy rodzaj będzie pasował... Ciekawe, czy kurczak by się nadał? Niebawem się przekonam :) Przepis znalazłam w swojej chińskiej książce Chinese, the essence of Asian cooking, Linda Doeser.
Składniki (2 porcje):
- 4 filety z dowolnej ryby (ja miałam łososia i białą rybę)
- szczypior
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 100 ml jasnego sosu sojowego (polecam Kikkoman)
- 100 ml chińskiego wina ryżowego (może być także wytrawna sherry)
- kawałek świeżego imbiru (ok 5-6 cm)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- bambusowe sitko do gotowania na parze (lub coś podobnego; chodzi o to, aby móc włożyć do środka talerzyk lub wyścielić takie sitko folią aluminiową).
Na początku zajmujemy się przygotowaniem sosu: mieszamy olej sezamowy, sos sojowy, wino ryżowe, cukier i pokrojone w paseczki imbir i szczypior. Do sosu dodajemy rybę i marynujemy 15 min. W tm czasie wlewamy wodę do woka i czekamy aż się zagotuje. Do sitka wkładamy talerz (moje sitko do gotowania na parze niestety okazało się za małe na talerz więc całość wyścieliłam grubo folią aluminiową) a na to rybę, imbir i szczypiorek i zalewamy sosem. Przykrywamy, wstawiamy na woka i gotujemy przez ok 15 min. Na patelni mocno rozgrzewamy 2 łyżki oleju i polewamy nim gotową rybę. Od razu serwujemy. Smacznego!
Bardzo zdrowa propozycja, ale do tego jaka smaczna! Pycha:)
OdpowiedzUsuń