17 sierpnia 2012

tarta migdałowa z dżemem malinowo-rabarbarowym

Przez osatnie parę dni, w pocie czoła, pracowałam nad listą potraw, które chciałabym zobić w najbliższym czasie... Pogrupowałam dania na te z kurczakiem, rybą, na makarony, na chińskie i na słodkości... Zdziwiła mnie długa lista deserów, które sobie zaproponowałam... A przecież wcale nie jestem wielką fanką pieczenia... No cóż, bieżemy się zatem do roboty...
Przedwczoraj zakasałam rękawy i zajęłam się tartą...


Parę tygodni temu zrobiłam dżem, który idealnie przypasował do tarty (przepis tutaj)... Oczywiście jeżeli nie macie swojego dżemu, wykorzystajcie ten kupny... Myślę, że smak zależy tylko od Waszych upodobań... A tak z innej beczki... Ten mój dżem wyszedł wyśmienicie... Bałam się, że może być za kwaśny ale niepotrzebnie... Ponieważ nie wyszedł za gęsty, spokojnie nada się także jako sos owocowy do deseru :) ...ale wracając do tarty...

Smaczna, bardzo smaczna wychodzi... Trochę jest przy niej pracy ale efekt zdecydowanie wynagradza te trudy... Smacznego!

źródło: miesięcznik Kuchnia, 4/2011









Składniki (tarta o średnicy 23 cm):
ciasto:
  • 125 g mąki
  • 75 g zimnego masła
  • 25 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • 1 białko
masa:
  • 4-5 łyżek dżemu (ja zużyłam mały słoiczek)
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 100 g mielonych migdałów (lub orzechów)
  • skórka otarta z 1 cytryny
do posypania:
  • płatki migdałowe
  • cukier puder
oraz:
  • groch lub fasola do obciżenia


     
    

          Najpierw robimy ciasto: miksujemy mąkę z masłem, cukrem i szczyptą soli. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy żółtka i łyżkę zimnej wody. Miksujemy, aż powstanie ciasto lub wyrabiamy je ręcznie. Ciasto zwijamy w folię i wstawiamy na 1 godz do lodówki.
          Ciasto wyciągamy z lodówki, blat obsypujemy mąką i wałkujemy do grubości 2-3 mm. Wykładamy ciastem dno i boki foremki. Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy jeszcze na 20 min do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 1800C.
          Ciasto przkrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, obciążamy suchym grochem lub fosolą i pieczemy 20 min.
          Zdejmujemy groch, pergamin i podpieczone ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy jeszcze 2 min.
          Wyjmujemy ciasto, lekko studzimy i smarujemy dżemem. Odkładamy na bok i zajmujemy się masą (piekarnik zostawcie włączony, zmniejszcie temperaturę do 1600C, za chwilę się przyda).
          Robimy masę. Potrzebujemy dwóch misek: w jednej lekko ubijamy 3 jajka, w drugiej - miksujemy masło z cukrem i powoli dolewamy roztrzepane wcześniej jajka. Cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy 1 żółtko, mielone migdały i skórkę cytrynową (pamiętajcie, by sparzyć cytrynę przed utarciem). Rozsmarowujemy masę na dżemie, wyrównujemy wierzch.
          Pieczemy ciasto przez 20 min, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy przez kolejne 15-20 min. Wyciągamy i czekamy, aż tarta ostygnie. Posypujemy cukrem pudrem.


 Przepis bierze udział w akcji



W malinowym raju

3 komentarze:

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...