Japończycy i Chińczycy są specjalistami
od zielonej herbaty - napój ten towarzyszy im bowiem przez cały dzień,
od świtu, do nocy. Warto poznać się bliżej z tym naparem ponieważ
herbata zielona ma wiele smaków, rodzajów oraz właściwości... Zależy to
od warunków w jakich rosła oraz od późniejszego przetworzenia...
Co roku Japończycy produkują ponad 86 tys ton zielonej herbaty. W Wagamamie klienci dostają ją za darmo, nic tak bowiem nie odpręża jak filiżanka dobrej, zielonej herbaty...
Co roku Japończycy produkują ponad 86 tys ton zielonej herbaty. W Wagamamie klienci dostają ją za darmo, nic tak bowiem nie odpręża jak filiżanka dobrej, zielonej herbaty...
Szczypta historii
Legenda głosi, że 2700 lat p.n.e.
chiński cesarz odnalazł smak zielonej herbaty przypadkiem. Podczas
odpoczynku pod krzewem herbacianym, zauważył, że kilka listków wpadło mu
do miseczki z gorącą wodą. Gdy spróbował aromatycznego naparu, poczuł
się nim oczarowany.
Zwyczaj picia herbaty został przywieziony do Japonii z Chin w VI w. przez wędrownych mnichów.
Uprawa i zbiory
Zielona herbata to efekt końcowy uprawy rośliny Camellia sinensis.
Plantacje herbaciane umiejscowione są jednak dość nietypowo. W
odróżnieniu od Chin, w Japonii uprawia się herbatę na małych
wysokościach, zwykle u stóp gór, często na wulkanicznym podłożu. Na
kilkanaście dni przed zbiorami, zaciemnia się niektóre plantacje -
liście herbaty z dala od słońca nabierają ciemniejszego, zielonego
koloru. Zbiory odbywają się najczęściej 4 razy w roku. Świeżo zebrane
listki zielonej, japońskiej herbaty pozostawione są do przeschnięcia a
następnie podgrzewane, by zatrzymać proces utleniania (japońska herbata
powstaje więc w pracesie odparowania podczas gdy chińska jest palona).
Nigdy nie poddana jest procesowi fermentacji (w odróżnieniu od herbaty
czarnej), dzięki czemu naturalny zielony kolor i szereg drogocennych
składników zostają zachowane niemalże w 100%.
Zaparzanie
Zapewne wszyscy smakosze zielonej
herbaty wiedzą, że nie należy zalewać jej wrzącą wodą - traci wtedy
swoje właściwości oraz smak - stanie się mętna i gorzka (w odróżnieniu
do herbaty czarnej). Najepiej jest zaparzyć herbatę wodą o temperaturze
nie wyższej niż 80 stopni C (uzyskamy ją po ok 2-3 minutach od
zagotowania).
Warto jednak wiedzieć co jeszcze wpływa
na smak herbaty. Nie wystarczy tylko potraktować herbatę odpowiednią
temperaturą, liczy się jakość wody, czas zaparzania oraz naczynie.
Sprawdza się reguła, która mówi, że im lepsza jakość herbaty, tym niższa
temeratura wody a dłuższy czas zaparzania (pamiętajcie, że tą samą
herbatę można zaparzać nawet do 4 razy, wydłużając czas zaparzania
oczywiście) . Generalnie, proces ten nie powienien przekraczać 3-4
minut. Ważna jest także jakość wody - absolutnie nie polecam wody z
kranu - herbata zielona staje się mętna i "osadza się" na kubku.
Wypróbujcie wodą przefiltrowaną lub mineralną - odczujecie różnicę od
razu. Jeżeli chodzi o naczynie do podawania herbaty, to bezapelacyjną
ulubienicą jest porcelana. Warto zaopatrzyć się w piękną porcelanową
filiżankę i poświęcić parę minut na przygotowanie tego popularnego
trunku.
Kobiety z Kraju Kwitnącej Wiśni od 22
lat wygrywają rankingi długowieczności. Czy to tylko geny? Współczesna
nauka nie pozostawia dziś cienia wątpliwości, że rozwój człowieka, jego
stan zdrowia, wydajność pracy oraz długość życia ściśle zależą od
sposobu żywienia. Warto zatem poznać właściwości zdrowotne japońskich
herbat by zastanowić się, czy nie lepiej pić jej zamiast kawy. Lista
korzyści jest bardzo długa: zapobiega nawotworom, reguluje ciśnienie
krwi, zmniejsza poziom cholesterolu a także zapobiega miażdżycy. To
tylko najważniejsze właściwości.
Z torebki czy liściasta?
Istnieje wiele rodzajów zielonych herbat, od najpopularniejszej sanha po najdroższą gyokuro. Ważne
jest, w jakiej formie taką herbatę kupimy. Liściasta herbata to
bogactwo smaku i aromatu - liście dobrej gatunkowo herbaty mają kolor od
srebrzystego do ciemnozielonego, a po zaparzeniu stają się duże,
ciężkie i opadają na dno (podczas gdy herbaty z torebki, to często
najgorszy gatunek, powstały z przemiału). Wniosek z tego taki: jeśli
herbaty, to tylko liściaste - tylko wtedy poznamy prawdziwy smak i
uzyskamy najlepsze efekty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...