Kolejna prosta i szybka propozycja na grilla... Tym razem krewetki w sojowej marynacie z koncentratem pomidorowym i czosnkiem... Mogłabym jeść ciągle...
Lepiej jest kupić krewetki świeże - wtedy usuwamy pancerz i nitkę pokarmową ze środka... jeśli jednak mamy już krewetki obgotowane i różowe - będziemy musieli krócej piec je na grillu...
Składniki (na 7 szaszłyków):
- 0,4 kg krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 7 patyczków do szaszłyków
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy krewetki i marynujemy min 30 min. Krewetki nadziewamy tworząc szaszłyki i grillujemy po 3 min z każdej strony.