18 września 2013

samo zdrowie: filet z kurczaka z lekkim sosem czosnkowym

     Już jestem i wracam do bloga... Chwilowa przerwa spowodowana była wieloma czynnikami... Brak weny to pierwszy i główny powód... Do tego podróż do Polski na dłuższy weekend a także impreza urodzinowa na 12 osób...

     Ostatni tydzień to także czas dyspensy - nie wyobrażam sobie wizyty u mamci Danci będąc na diecie... W ciągu jednego dnia udało nam się pójść na grzyby, zrobić ognisko, usmażyć na nim kanie, ryby i ziemniaki... Do listy dorzucić trzeba kopytka, sos grzybowy i trochę wyskokowych napojów... Było cudnie jak zawsze... Później roczek mojej chrześnicy i znów biesiada... 

     Od wczoraj wróciliśmy na zdrowe odżywianie... Zapraszam zatem na grillowaną pierś z kurczaka z sosem czosnkowym... Do tego lubczyk, świeże warzywa, brązowy ryż i gwarantuje jeden z lepszych, zdrowych obiadów jaki jedliście... Porcja zawiera 276 kcal (b:21g, tł:7g, ww:32g).




Składniki:

  • 80g mięsa z piersi kurczaka 
  • 40g brązowego ryżu
  • 65g brokułów
  • 8g sałaty
  • 4g oliwy z oliwek
  • 3g majonezu light
  • 17g jogurtu naturalnego 2%
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta suszonego lubczyku
  • szczypta papryki ostrej
  • pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

    Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami (papryką, odrobiną czosnku, lubczykiem, solą i pieprzem), pozostawić na ok 15 min a następnie smażyć z niewielką ilością oliwy na rozgrzanej patelni grillowej. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie. Jogurt połączyć z niewielką ilością majonezu, koncentratem pomidorowym i czosnkiem. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ciepłym filetem, brokułami, ryżem i sałatą. 

3 komentarze:

  1. pysznie wygląda. na pewno smakuje super. lubię czosnkowe smaki, więc ta wersja zdecydowanie jest dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...