25 stycznia 2014

samo zdrowie: pikantna ciecierzyca czyli wege gulasz z pomidorami, ciecierzycą, pomidorami, chilli i papryką...

Nie wiem od czego zacząć... Trochę mnie tu nie było... W wielkim skrócie mogę powiedzieć, że szukałam motywacji i zbierałam siły do dalszego blogowania... Ale jestem, wróciłam...
Nowy rok zaczynamy od zdrowych przepisów, które (mam nadzieję) będą pojawiały się częściej i będą inspiracją nie tylko dla mnie...

A co robiłam jak mnie nie było? Czas przedświąteczny wypełniony był lepieniem pierogów, gotowaniem bigosu, gołąbków, pieczeniem serników... Dużo tego było... Później urlop, Białka Tatrzańska i czas dla najbliższych... Relaks. Teraz już powrót do normalności i do zdrowego odżywiania.

Pikantna ciecierzyca to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad... Parę składników wrzuconych do jednego gara i obiad gotowy... Polecam na zimowe dni...

Porcja zawiera tylko 369 kcal (b:18g, tł: 12g, ww:42g) a przepis pochodzi z po treningu.pl.




Składniki:

  • 75g ciecierzycy (ja użyłam z puszki)
  • 1 mała cebula
  • 8g papryki chilli
  • 50g papryki czerwonej
  • 8g oliwy z oliwek
  • 8 g orzechów nerkowca
  • 60g pomidorów z puszki
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża kolendra


W małym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy ok 5 min (aż stanie się miękka). Dodajemy ciecierzycę, chilli, pomidory oraz 100 ml wody. Całość gotujemy  przez 10 min, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy czosnek, kolendrę i posypujemy orzechami.



1 komentarz:

  1. Bardzo lubię ciecierzycę, ma taki fajny kształt :)

    OdpowiedzUsuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...