Wyglądają trochę jak różowe robaki i niektórym trzeba by zapłacić aby ich spróbowali... Ja nie wyobrażam sobie bez nich życia... Mogę je jeść na ciepło, na zimno, na obiad i kolację... Na śniadanie też ;P Dobrze przygotowane podbiły nie jedno serce... Dominują w kuchni śródziemnomorskiej - i w takiej odsłonie wydają się najsmaczniejsze... Najlepsze są świeże, choć z takimi jest sporo zabawy - jeśli jednak kupujemy je mrożone to starajmy się, żeby były surowe (czyli szare)... Przygotowuje się je w 5 minut a efekt finalny jest piorunujący! Krewetki (podobnie jak i ja) uwielbiają towarzystwo czosnku, pomidorów, rukoli, pietruszki i cytryny... czyli niebo w gębie!
Składniki:
- 1 kg krewetek
- czosnek (ja użyłam 4-5 ząbków)
- rukola
- przecier pomidorowy
- pietruszka
- cytryna
- oliwa - polecam ekologiczną oliwę z oliwek z revitalen.pl
- masło
- sól
- 1 kostka rosołowa
Krewetki przygotowujemy do gotowania: jeżeli są mrożone - odmrażamy je, jeżeli kupiliśmy surowe -zdejmujemy pancerz i usuwamy przewód pokarmowy (tą czarną nitkę przechodzącą przez całą krewetkę). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i lekko smażymy. Dodajemy kostkę rosołową i chwilę czekamy aby się rozpuściła. Na patelnię wrzucamy krewetki - jeżeli były surowe, smażymy do momentu aż się zaróżowią; jeżeli były ugotowane wcześniej - smażymy dosłownie parę minut. Należy pamiętać, że im dłużej smażymy krewetki, tym stają się one bardziej gumowe. Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego (mogą to być świeże pomidory). Chwilę gotujemy. Na koniec dokładamy 1 łyżkę masła i solimy. W ten sposób powstał nam przepyszny sosik - w którym można maczać chociażby chleb... Obficie posypujemy pietruszką.
Na talerz wykładamy rukolę a na wierzch krewetki... Serwować z pieczywem czosnkowym i koniecznie skropić cytryną. Wcinać jak najszybciej. Uwaga! Dozwolone oblizywanie palców!
dzisiaj bede robiła na kolację;) - podrawiam i dzieki za inspiracje;) Daria s;)
OdpowiedzUsuńDaria, koniecznie daj znać jak wyszły... I smacznego życzę... Wkrótce nowy przepis z krewetkami ;P
UsuńPozdrawiam
wyszły pysznie;) rukola przepysznie do nich pasowała;) chciałam zaznaczyć, że pierwszy raz ever robiłam krewetki;)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, że wszystko wyszło i smakowało! Mam masę przepisów i pomysłów na krewetki :)
Usuń