5 lutego 2012

Krewetki... odsłona pierwsza


Wyglądają trochę jak różowe robaki i niektórym trzeba by zapłacić aby ich spróbowali... Ja nie wyobrażam sobie bez nich życia... Mogę je jeść na ciepło, na zimno, na obiad i kolację... Na śniadanie też ;P Dobrze przygotowane podbiły nie jedno serce... Dominują w kuchni śródziemnomorskiej  - i w takiej odsłonie wydają się najsmaczniejsze... Najlepsze są świeże, choć z takimi jest sporo zabawy - jeśli jednak kupujemy je mrożone to starajmy się, żeby były surowe (czyli szare)... Przygotowuje się je w 5 minut a efekt finalny jest piorunujący! Krewetki (podobnie jak i ja) uwielbiają towarzystwo czosnku, pomidorów, rukoli, pietruszki i cytryny... czyli niebo w gębie!






Składniki:

Krewetki przygotowujemy do gotowania: jeżeli są mrożone - odmrażamy je, jeżeli kupiliśmy surowe -zdejmujemy pancerz i usuwamy przewód pokarmowy (tą czarną nitkę przechodzącą przez całą krewetkę). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i lekko smażymy. Dodajemy kostkę rosołową i chwilę czekamy aby się rozpuściła. Na patelnię wrzucamy krewetki - jeżeli były surowe, smażymy do momentu aż się zaróżowią; jeżeli były ugotowane wcześniej - smażymy dosłownie parę minut. Należy pamiętać, że im dłużej smażymy krewetki, tym stają się one bardziej gumowe. Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego (mogą to być świeże pomidory). Chwilę gotujemy. Na koniec dokładamy 1 łyżkę masła i solimy. W ten sposób powstał nam przepyszny sosik - w którym można maczać chociażby chleb... Obficie posypujemy pietruszką.
Na talerz wykładamy rukolę a na wierzch krewetki... Serwować z pieczywem czosnkowym i koniecznie skropić cytryną. Wcinać jak najszybciej. Uwaga! Dozwolone oblizywanie palców!


4 komentarze:

  1. dzisiaj bede robiła na kolację;) - podrawiam i dzieki za inspiracje;) Daria s;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daria, koniecznie daj znać jak wyszły... I smacznego życzę... Wkrótce nowy przepis z krewetkami ;P
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. wyszły pysznie;) rukola przepysznie do nich pasowała;) chciałam zaznaczyć, że pierwszy raz ever robiłam krewetki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że wszystko wyszło i smakowało! Mam masę przepisów i pomysłów na krewetki :)

      Usuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...