29 lutego 2012

Pieczony łosoś z masłem czosnkowym

Oto mój dzisiejszy obiad... Posłuchajcie... Łosoś - który robi się sam, ryż - który też sam się robi... no i surówka z kapusty pekińskiej - która robi się w 5 minut ;P Całość gotowe w 30-40 min a przy tym nie ubrudzimy nawet palca ;P Czasami lubię takie proste i szybkie rozwiązania...

Składniki (dla 2 osób):


  • 4 filety z łososia
  • wegeta
  • 2 łyżeczki masła
  • świeża pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • cytryna
  • oliwa

Piekarnik nagrzewamy do temp. 2000C. Filety z ryby myjemy. Przyprawiamy wegetą z obu stron. Wkładamy na blaszkę do pieczenia i delikatnie skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min. W osobnej misce mieszamy masło, pietruszkę, wyciśnięty czosnek (ja wkładam takie masełko do woreczka foliowego, kształtuję walec i wstawiam do zamrażarki). Podawać łososia z masełkiem na górze - aromat czosnku i świeżych ziół nada rybie więcej smaku. Oczywiście wszystko skropić cytryną.

4 komentarze:

  1. Pięknie wygląda rybcia mmmmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi smakować bosko z tym masełkiem :)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    Szana-Banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szana-Banana... Oczywiście, że znam Twój blog! Inspirujesz! Pozdrawiam

      Usuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...