18 marca 2012

Baba ziemniaczana z kiełbasą

Jakoś chwilowo brak weny do gotowania... Ostatnia zupa grzybowa, którą zrobiłam nie przypominała nawet zupy... Woda, suszone grzyby i warzywa... Miało wyjść pysznie i wybornie a wyszło tak, że jedliśmy ją na siłę przez 3 dni... Na szczęście już się skończyła a jutro mam wolne więc może coś upichcę... Szkoda, straciłam garść pysznych, mazurskich, suszonych grzybów... No trudno, liżę rany i zakasam rękawy...
Tymczasem wspomnień czas... Będąc ostatnio u mamci poprosiłam o babę ziemniaczaną... Uwielbiam! Szczególnie odsmażaną na drugi dzień... Jest wtedy taka chrupiąca... Spróbujcie!



Z podanych składników wychodzi duża blacha baby ziemniaczanej, ale równie dobrze można użyć dwóch keksówek.

Składniki: 
  • 2 kg surowych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • śmietana kwaśna (2 łyżki do baby i reszta do maczania)
  • mąka pszenna (4-5 łyżek)
  • jajka (3 szt)
  • kawałek kiełbasy lub wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju - polecam olej ekologiczny 
  • 15 dkg surowego boczku
  • smalec do posmarowania blachy

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Przekładamy do miski. Cebulę także ścieramy na tarce. Mieszamy z ziemniakami. Do masy dodajemy jajka, sól, mąkę i śmietanę. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do ziemniaków. Wszystko wlać do nasmarowanej tłuszczem blachy . Na wierzch położyć pokrojony w plasterki boczek. Piec ok 2 godzin w temp. 150st.C. Podawać ciepłą, zimną lub podsmażoną na drugi dzień. 

7 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam babki ziemniaczanej; ba, jaka ja byłam zaskoczona że coś takiego istnieje ;-) Wygląda wspaniale, pewnie w końcu się kiedyś skuszę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie Arven, tym bardziej jeśli nie jadłaś jej nigdy wcześniej... Koniecznie zostaw sobie kawałek do podsmażenia na drugi dzień :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ja zawsze wydzielam sobie grzybki co do jednego, bo są na wagę złota. A taka baba, nie miałam okazji jej jeść, spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Czekam zatem na info czy smakowała baba. Pozdr

      Usuń
  3. Ha! Taka babka to specjalność mazurskiej kuchni :) Koniecznie z kwaśną śmietaną!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :) W moich regionach jest bardzo popularna :) Koniecznie z zimnym piwkiem ;P

      Usuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...