27 marca 2012

Semifreddo mascarpone z pistacjami

Przepis znalazłam w miesięczniku Kuchnia (4/2011) w dziale włoskie inspiracje. Już parę razy wpisywałam go na listę słodkości do zrobienia ale jakoś tak wyszło, że dopiero wczoraj wzięłam się za niego... Nie oczekiwałam takiej niespodzianki!!! Pyszne... Smakuje jak domowe lody... Zdecydowanie polecam!
Semifreddo z włoskiego oznacza pół-zimny i taki właśnie musi być serwowany... Najpierw mocno zamrożony, później podawany zimny... Deser bardzo łatwy w przygotowaniu i zaskakująco smaczny!


Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 25 dag sera mascarpone
  • kilka kropli olejku śmietankowego lub waniliowego
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki posiekanych pistacji
  • 3-4 łyżki startej białej czekolady
  • 35 dag świeżych malin


















Formę keksową wyłożyć przezroczystą folią (musi wystawać ok 5 cm poza brzegi formy) i wstawić do zamrażalnika. Oddzielić żółtka od białek. W osobnej misce zmiksować żółtka z cukrem (do uzyskania jednolitej, lekko żółtej masy). Dodać mascarpone, olejek i skórkę cytryny i dalej ucierać. Dodać pistacje i pokrojone maliny (zostawić trochę do dekoracji). W drugiej misce ubić na sztywno białka. Obie masy połączyć delikatnie mieszając (nie przejmujcie się, że maliny puszczą sok - po zamrożeniu nie będzie po nim śladu i deser będzie wyglądał bardzo efektownie). Połowę kremu przełożyć do oziębionej formy keksowej, posypać białą czekoladą i przykryć pozostałą masą. Powierzchnię wyrównać i przykryć masę zwisającą folią. Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin. Semifreddo podawać pokrojone w plastry, udekorować świeżymi owocami lub sosem malinowym. 

2 komentarze:

  1. Zawsze mnie ten deser intrygował, kojarzył mi się se Smerfetką ;), a to taki zimny deser hmm, te maliny i pistacje, wyciągasz ciężką artylerię ;), pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ze Smerfetką? hahha :)Kibi, ja nawet sama nie sądziłam, że ten deser będzie taki prosty w przygotowaniu i taki smaczny!!! Ale rzeczywiście, wygląda jak z najwyższej półki... pozdrawiam

      Usuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...