Składniki:
- 0,5 kg polędwicy wieprzowej
- 250 ml słodkiej śmietany 18%
- 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
- 1 łyżka musztardy delikatesowej (stołowej lub sarepskiej)
- sól, pieprz
- mąka
- olej słonecznikowy ekologiczny - zdecydowanie polecam
Z polędwicy odcinamy białe błony i kroimy mięso na plastry o grubości ok 1,5 - 2 cm. Medaliony osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko rozgniatamy ręką. Nie solimy mięsa teraz - stanie się twarde podczas smażenia - zrobimy to na sam koniec. Patelnię z olejem rozgrzewamy, mięso obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z obu stron (wystarczy po 2-3 minuty z każdej strony - gdy będziemy smażyć dłużej, mięso stanie się twarde). W tym czasie przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy śmietanę i dodajemy musztardę. Mieszamy i gotujemy przez parę minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz i dopiero teraz przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem. Dodatki według uznania - ja podałam puree z ziemniaków i fasolkę szparagową. Smacznego!
przecież jadłam kolację, a zrobiłam się głodna. Pozdrawiamy Tapenda
OdpowiedzUsuń