25 kwietnia 2012

Wieprzowe polędwiczki w sosie musztardowym

Przepisu na ten smakołyk szukałam pół dnia... Przewertowałam wszystkie książki, gazety i natrafiłam na ten przepis tutaj. Delikatnie go zmodyfikowałam i oto co wyszło... Nie po raz ostatni danie to gości na naszym stole... Zdecydowanie polecam...

Składniki:






Z polędwicy odcinamy białe błony i kroimy mięso na plastry o grubości ok 1,5 - 2 cm. Medaliony osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko rozgniatamy ręką. Nie solimy mięsa teraz - stanie się twarde podczas smażenia - zrobimy to na sam koniec. Patelnię z olejem rozgrzewamy, mięso obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z obu stron (wystarczy po 2-3 minuty z każdej strony - gdy będziemy smażyć dłużej, mięso stanie się twarde). W tym czasie przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy śmietanę i dodajemy musztardę. Mieszamy i gotujemy przez parę minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz i dopiero teraz przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem. Dodatki według uznania - ja podałam puree z ziemniaków i fasolkę szparagową. Smacznego!

1 komentarz:

  1. przecież jadłam kolację, a zrobiłam się głodna. Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...