14 maja 2012

Mozzarella z avocado

Przepis znalazłam w jednej z moich kulinarnych książek (Mediterranean, Food lovers) i postanowiłam spróbować... Myślę sobie: takie mdłe avocado za cholerę nie będzie pasowało z mozzarellą... choć z drugiej strony fajnie znać alternatywny przepis dla standardowej caprese... Wyszło fajnie, zaskakująco dobrze i zdecydowanie zdobić może (w dosłownym tego słowa znaczeniu) imprezowy stół... Ja dopisuję tę sałatę do swojej listy... Ciekawa jestem czy Wam też się spodoba...





Składniki:
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 szt avocado
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka pokrojonej dymki
  • 1 czerwona chili (drobno pokrojona, bez pestek)
  • 4 łyżeczki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta cukru i pieprzu
  • 6 łyżeczek oliwy - zachęcam do korzystania ze smakowych oliw - np. oliwa z dodatkiem bazylii
  • garść świeżej, pokrojonej bazylii  

Avocado obrać, usunąć pestkę i razem z mozzarellą pokroić na plastry. Pozostałe składniki razem wymieszać, doprawić sos solą i pieprzem do smaku. Sałatę polać sosem i szybko zajadać.

1 komentarz:

  1. Też niedawno spróbowaliśmy połączenia awokado i mozzarelli i też się miło zaskoczyliśmy :) Mozzarella bardzo fajnie podkreśla maślany smak awokado. Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...