16 maja 2012

wok fried greens... czyli o smażonych warzywach po japońsku


Kuchnię japońską odkrywam dzięki restauracji, w której obecnie pracuję... Nie sądziłam, że aż tak przypadnie mi do gustu... Chcę zacząć dzielić się tym smakiem i zdecydowałam, że na pierwszy ogień pójdzie przystawka... szybka, prosta, wegetariańska, idealna na kolację czy jako dodatek do dania głównego... Wagamama - sieć restauracji japońskich, wydała nawet dwie książki z przepisami - zatem nie zdradzę tajemnicy kucharskiej podając poniżej ten właśnie przepis...
Zdecydowanie polecam... Smak sosu zaskakuje a podany w duecie ze smażonymi warzywami stanowi przygodę dla każdego podniebienia... Niebanalny i niepowtarzalny smak!

Składniki:

  • pak choi (prawdziwa chińska kapusta)
  • kapusta pekińska (ja użyłam wszystkich warzyw w podobnych proporcjach)
  • szparagi zielone
  • cukinia
  • sezam
  • oliwa - najlepiej oliwa z oliwek eko
Sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duże chilli
  • 25g cukru
  • 100 ml octu winnego
  • 250 ml jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól

Najpierw przygotowujemy sos. Czosnek, chilli i odrobinę soli miksujemy na pastę. W małym garnuszku mieszamy cukier i ocet winny - czekamy aż cukier się rozpuści, nie zagotowujemy. Całość mieszamy z resztą składników. Tak przygotowany sos można spokojnie przechowywać w lodówce przez parę tygodni. Zajmujemy się teraz warzywami. Przygotowanie ich zajmuje parę minut. Liście pak choi, kapusty pekińskiej i cukinię myjemy. Na suchej patelni prażymy sezam. Odstawiamy do wystygnięcia. Szparagi zielone nie wymagają dużego przygotowania: odcinamy tylko zdrewniałą końcówkę warzywa (ok 1/3 szparagi od dołu). Cukinię kroimy na małe części. Kapustę pekińską kroimy na szerokie paski (ok 5 cm). Rozgrzewamy wok i olej. Dodajemy cukinię i szparagi. Całość mieszamy dopóki warzywa nie zmiękną. Dodajemy pak choi i kapustę pekińską. Lekko przesmażamy. Gdy liście kapusty staną się miękkie, dodajemy ok. pół szklanki sosu (sos powinien się zagrzać ale nie gotować bo straci smak). Całość przekładamy na talerz, posypujemy sezamem. Smacznego!






2 komentarze:

  1. Orientalne smaki są mi ciągle takie obce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj Dusia, kuchnia azjatycka jest przepyszna!

      Usuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...