22 maja 2012

pieczony kurczak i 40 ząbków czosnku...

W mojej domowej, kulinarnej biblioteczce znalazłam 3 różne przepisy na kurczaka z czterdziestoma ząbkami czosnku... pisze o nim Nigella w książce Kuchnia. Przepisy z serca domu, przepis znalazłam także w swoim osobistym zeszycie pt. Pijany kurczak a także w jednej z mych ulubionych książek Mediterranean, Food lovers. Postanowiłam wykorzystać ten ostatni - stanowi on połączenie wszystkich wyżej wymienionych przepisów... Zrobiłam go po raz drugi i smak zdecydowanie mnie uszczęśliwia... Poza tym uwielbiam pieczonego kurczaka - nie wymaga dużo pracy a przy tym nie brudzi stosu naczyń... Zamiast całego kurczaka, użyć można samych udek... Pamiętać należy jednak o jednym - czosnku nie należy obierać a na pewno nie siekać - aromat z czterdziestu ząbków zabije cały smak potrawy... Jeżeli jednak pozostawimy czosnek z skorupkach - nada on cudowny aromat i słodkości potrawy... A ząbki upieczonego czosnku wykorzystać można później do smarowania chociażby grzanek... Poza tym cytryna, tymianek i liść laurowy... Ach! Jaki aromat... No i wino... 1 szklaneczka dla kurczaka, reszta dla nas :) Smacznego!


Składniki:


Piekarnik nagrzać do temp. 2000C. Mięso umyć, posypać obficie solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić oliwą. Przełożyć do brytfanki. Główki czosnku przeciąć na pół i razem w skorupkach przełożyć do mięsa. Cebulę pokroić na większe cząstki. Cytrynę umyć, pociąć w plasterki i wszystko dodać do brytfanki. Całość zalać wodą i winem, dodać liście laurowe i piec w piekarniku ok 1,5 godz. Należy dość często zaglądać do naszego kurczaka i polewać go sosem - coby nie wysechł i się nie przypalił. 

9 komentarzy:

  1. Już sobie wyobrażam jak to musi świetnie smakować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje wyśmienicie i zdecydowanie polecam!

      Usuń
  2. Zastanawiałam się kiedyś, przeglądając książkę, czy te 40 ząbków czosnku nadaje mu jakiś bardzo charakterystyczny smak? Bo mam ochotę go zrobić ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arven, aromat czosnku przesiąka mięso powodując, że rozpływa się w ustach... Zdecydowanie polecam, spróbuj i daj znać czy smakowało...

      Usuń
  3. No siostra, fajnie to wygląda, a aromat pewnie był jeszcze lepszy... Juz sobie wyobrażam ten zapach piekącego się czosnku, mmmm aż się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) siora, koniecznie upiecz to! Orzeł zje całego kuraka ;P

      Usuń
  4. Kurczak poezja,przepyszny:)Podczas pieczenia niesamowity aromat czosnku w całym mieszkaniu...Polecam ten przepis!!:)

    OdpowiedzUsuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...