22 maja 2012

pieczony kurczak i 40 ząbków czosnku...

W mojej domowej, kulinarnej biblioteczce znalazłam 3 różne przepisy na kurczaka z czterdziestoma ząbkami czosnku... pisze o nim Nigella w książce Kuchnia. Przepisy z serca domu, przepis znalazłam także w swoim osobistym zeszycie pt. Pijany kurczak a także w jednej z mych ulubionych książek Mediterranean, Food lovers. Postanowiłam wykorzystać ten ostatni - stanowi on połączenie wszystkich wyżej wymienionych przepisów... Zrobiłam go po raz drugi i smak zdecydowanie mnie uszczęśliwia... Poza tym uwielbiam pieczonego kurczaka - nie wymaga dużo pracy a przy tym nie brudzi stosu naczyń... Zamiast całego kurczaka, użyć można samych udek... Pamiętać należy jednak o jednym - czosnku nie należy obierać a na pewno nie siekać - aromat z czterdziestu ząbków zabije cały smak potrawy... Jeżeli jednak pozostawimy czosnek z skorupkach - nada on cudowny aromat i słodkości potrawy... A ząbki upieczonego czosnku wykorzystać można później do smarowania chociażby grzanek... Poza tym cytryna, tymianek i liść laurowy... Ach! Jaki aromat... No i wino... 1 szklaneczka dla kurczaka, reszta dla nas :) Smacznego!


Składniki:


Piekarnik nagrzać do temp. 2000C. Mięso umyć, posypać obficie solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić oliwą. Przełożyć do brytfanki. Główki czosnku przeciąć na pół i razem w skorupkach przełożyć do mięsa. Cebulę pokroić na większe cząstki. Cytrynę umyć, pociąć w plasterki i wszystko dodać do brytfanki. Całość zalać wodą i winem, dodać liście laurowe i piec w piekarniku ok 1,5 godz. Należy dość często zaglądać do naszego kurczaka i polewać go sosem - coby nie wysechł i się nie przypalił. 

9 komentarzy:

  1. Już sobie wyobrażam jak to musi świetnie smakować

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastanawiałam się kiedyś, przeglądając książkę, czy te 40 ząbków czosnku nadaje mu jakiś bardzo charakterystyczny smak? Bo mam ochotę go zrobić ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arven, aromat czosnku przesiąka mięso powodując, że rozpływa się w ustach... Zdecydowanie polecam, spróbuj i daj znać czy smakowało...

      Usuń
  3. No siostra, fajnie to wygląda, a aromat pewnie był jeszcze lepszy... Juz sobie wyobrażam ten zapach piekącego się czosnku, mmmm aż się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) siora, koniecznie upiecz to! Orzeł zje całego kuraka ;P

      Usuń
  4. Kurczak poezja,przepyszny:)Podczas pieczenia niesamowity aromat czosnku w całym mieszkaniu...Polecam ten przepis!!:)

    OdpowiedzUsuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...