26 lipca 2012

konfitura czysto truskawkowa...

Ten post będzie krótki... Nie jestem fanką dżemów ale jak mnie złapie już na słodkości,to nie ma zmiłuj... Musi być i to już! I tu pojawia się problem... Skoro nie kontroluję swoich napadów słodyczy - nie mogę przewdzieć co, gdzie i kiedy... A jak mnie już złapie, to najczęściej z rana... Taka zaspana szukam łakoci po kątach... Wystarczy tost z masłem, dżem i mleko... I świat pięknienie w oka mgnieniu...
Albo...
Robię ciasto, rogaliki, placuszki i potrzebny jest dżem... I co? Kupuję dżem w sklepie.. podczas gdy mogę chomikować swój... najprawdziwszy i najszczerszy...
Albo...
Zawsze mówiłam mamie... Mamcik kochana, po co marnujesz tyle czasu i robisz te przetwory? Ja wolę je kupić w sklepie i niczym się nie martić...
Otórz... Kochani... NIE!
Zróbcie coś sami... bez dodaków zagęszczaczy, bez zbędych chemicznych składników... Zdrowo i smacznie... A jaka duma później rozpiera... Mnie rozpiera aż do teraz... Warto... Warto się natrudzić i pozbierać słoiki, wyparzyć je a w środku skryć tajemnicę lata... Pokochałam to... I dopiero się rozkręcam...
Dla niektórch przepis ten będzie banalny... jednak dla tych, którzy razem ze mną zgłębiają techniki domowego przetwórstwa, przepis okazać się może magią... Chciałam napisać jednym słowem (ale jakoś nie wyszło): RÓBMY WŁASNE PRZETWORY!




Składniki: (na 3 małe słoiczki)
  • 700 g truskawek (a w zasadzie to 600g po obraniu)
  • 300 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 3 dni
  • 3 małe słoiczki

          Truskawki umyć i usunąć szpatułki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i poczekać aż owoce wystygną. Czynność powtórzyć 3-krotnie (ja to rozłożyłam na 3 dni).
          Przygotować słoiki: najlepiej włożyć je do zmywarki i gdy są jeszcze ciepłe - napełniać dżemem. Jeżeli chcemy przygotować słoiki standardowym sposobem - trzeba na parę minut włożyć je do nagrzanego piekarnika (aby pozbyć się bakterii), lub włożyć do napełnionego wodą garnka (na spód włóżcie ściereczkę coby słoiki nie popękały) i chwilę zagotować.
          Wypełniamy słoiki dżemem, mocno zakręcamy i pasteryzujemy (czyli gotujemy przez parę minut w garnku z wodą).
          Słoiki wyciągamy i ustawiamy do góry dnem na ok.1 godz.





6 komentarzy:

  1. drugiego i trzeciego dnia też gotować po 1 godzinę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Michy musisz tak na wyczucie... dżem będzie stawać się coraz gęstszy... ja bym owiedziała, że ok pół godz wystrczy... obserwuj :) pozdr

      Usuń

  2. jak już schować to lato do słoiczków, to tak ładnie udekorowanych - super - pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...