22 września 2012

aromatyczny pstrąg pieczony z papryką, dymką i kaprem włoskim

I znów ryba gościła na naszym stole... i znów powiem nieskromnie - wyszła wyśmienicie...
Tym razem zainspirował mnie Jamie Oliver... W książce 30 minut w kuchni przedstawia wprawdzie przepis na chrupiącego łososia - ale z pstrągiem także sprawdza się wyśmienicie... Czy był chrupiący? niekoniecznie... smaczny? aż uszy się trzęsły...
Jak widać na zdjęciach poniżej, do przepisu użyć można same filety lub rybę w całości... a dodatki według własnego uznania... ja użyłam kaszy couscous...
Smacznego!


Składniki: (dla 2 osób):
  • 4 filety z pstrąga (zamiennie z całą rybą)
  • 1 podłużna, czerwona papryka (ona jest bardziej słodsza od normalnej, ale spokojnie można użyć normalnej)
  • 1 świeża czerwona papryczka chilli
  • pęczek dymki
  • 1 cytryna
  • nasiona kopru włoskiego
  • sól, pieprz
  • oliwa



 
Nastawiamy piekarnik na 2000C.
Do brytfanki wlewamy sporo oliwy. Z papryki czerwonej oraz chilli usuwamy nasiona i kroimy w plasterki (chilli drobno). Dymkę myjemy i kroimy na kawałki o długości 2 cm.
Rybę skrapiamy oliwą z dwóch stron, solimy, pieprzymy i posypujemy skórką otartą z połowy cytryny.
Pokrojone warzywa układamy w brytfance a na górę kładziemy rybę (skórą do góry).
Pieczemy ok 15 min w piekarniku, przekładamy rybę na drugą stronę, lekko solimy i posypujemy nasionami kopru włoskiego. Pieczemy kolejne 10 min (ryba pieczona w całości może potrzebować trochę więcej czasu).
Podajemy z ryżem, kaszą, ziemniakami - własna twórczość wskazana. Konicznie skrapiamy cytryną.
Smacznego!
 
















1 komentarz:

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...