Już parę razy pisałam o radości, jaka mi towarzyszy podczas wizyty w chińskim supermarkecie... za każdym razem, gdy zabieram się za nowy, chiński przepis, z niecierpliwością wyczekuję efektu finalnego... tak też było tym razem... 10-15 min spędzone w kuchni, piękny zapach, cudowny wygląd potrawy i smak, który uwielbiam! I pomyśleć, że książkę, która tak mnie inspiruje, kupiłam kiedyś na wyprzedaży za 2 funty (Chinese, the essence of Asian cooking, Linda Doeser).
Makaron chow mein można zrobić ze wszystkim co się ma w lodówce... Warzywa, drób, ryba - ja dodałam także jajko... do tego pyszny sos, chwila smażenia na woku i gotowe!
- 400 g chińskiego makaronu (czasami ma on nazwę chow mein),
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g krewetek
- warzywa wg własnego gustu: ja użyłam kiełków soi, papryki, poszatkowanej kapusty, marchewki (ale można też dodać brokuły, kalafior, seler naciowy, grzyby itp)
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka żółtej pasty z fasoli (yellow bean sauce; nie jestem pewna, czy w Polsce jest dostępna, można ją pominąć)
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka jasnego, brązowego cukru
- szczypiorek
- czerwna papryczka chilli
- olej
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odłożyć na później.
Rozgrzać wok z olejem, dodać pokrojony czosnek oraz warzywa. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie. Odłożyć na później.
W tym samym woku przygotowujemy teraz sos: pastę z fasoli, sos sojowy, sos rybny, brązowy cukier mieszamy razem i chwilę gotujemy. Odstawiamy do miseczki.
I ostatni krok: do woka wlewamy 1 łyżkę oleju i czekamy, aż się mocno nagrzeje. Dodajemy jajka (wcześniej roztrzepane) i gdy się zetną - zaczynamy je mieszać Dodajemy pokrojonego w paseczki kurczaka i krewetki. Chwilę smażymy. Dodajemy sos, warzywa i makaron. Wszysto dobrze mieszamy. Całość posypujemy szczypiorkiem i papryczką chilli. Smacznego!
uwielbiam taką kuchnię!
OdpowiedzUsuńbrzmi cudownie! uwielbia takie dania
OdpowiedzUsuń