9 stycznia 2013

zupa grzybowa z gorgonzolą

          Zupełnie inna odsłona grzybowej... Bardziej kremowa, delikatna lecz nadal intensywna w smaku... Na każdą okazję, nie tylko święta... W zimowe dni w sam raz na rozgrzanie... Bardzo sycąca i niezwykle szybka w przygotowaniu... I wychodzi - bo poprzednie podejście do zupy grzybowej skończyło się bowiem moją klęską...
          Mamcia zupełnie inaczej przygotowuje zupę grzybową - ma dwa sposoby. Pierwsza odsłona to bardziej barszcz biały z grzybami suszonymi, z czosnkiem, tzw. kacówka :) Drugi przepis to zupa delikatnie zabielana, z suszonymi grzybami i makaronem - taka prawdziwa domowa grzybowa...
          Ten przepis jest zdecydowanie bardziej nowoczesny - choć także godny polecenia... Dla mnie osobiście zupa była trochę za kremowa i przez to za ciężka ale Amore zjadło wszystko z wielkim smakiem... Proponuję dodać zatem trochę mniej śmietany i po sprawie :)



Składniki:
  • 50 dag leśnych, suszonych grzybów (ok 1 szklanka)
  • 1 marchewka
  • ząbek czosnku
  • mały por
  • 3 ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego (w tym woda z namoczonych grzybów)
  • 150 ml słodkiej śmietany (lub trochę mniej - dla mnie zupa była troszkę za ciężka)
  • 100 g gorgonzoli (lub innego sera z niebieską pleśnią)
  • 1 łyżka śmietankowego serka topionego (ja użyłam Philadelfię)
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

          Grzyby namaczamy we wrzącej wodzie, odstawiamy na 15 min aby trochę zmiękły.Czosnek i por siekamy, przesmażamy na maśle. Dodajemy odsączone i pokrojone grzyby. Całość przesmażamy ok 5 min. W tym czasie obieramy marchew i ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do grzybów. Znów zostawiamy na 5 min.
          Całość zalewamy bulionem oraz wodą z grzybów i gotujemy, aż ziemniaki i marchew będą miękkie. Dodajemy śmietanę i pokruszoną gorgonzolę. Gotujemy na małym ogniu, aż ser się całkowicie rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem.

1 komentarz:

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...