Przepis oraz magiczne i zdrowotne właściwości imbiru opisałam w kolejnym artykule na portalu Polska Gotuje.pl pt. "Japonia na talerzu: Magia imbiru". Zapraszam do lektury.

Składniki (porcja dla 1 osoby):
- 200 g makaronu soba
- mięso z kurczaka (nie polecam filetu bo może być za suchy, ja użyłam udka z kurczaka, bez skóry i kości)
- kilka krewetek (ja użyłam koktajlowe)
- pół cebuli
- ćwierć papryki czerwonej i zielonej
- garść kiełków sojowych
- szczypior (mniej niż połowę pęczka)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 50 ml jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka prażonej cebulki
- imbir marynowany
- prażony sezam
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie (na wpół twardo). Odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę i szczypior w paski.
Kurczaka drobno kroimy. Rozgrzewamy wok, wlewamy olej sezamowy i smażymy chwilę mięso. Dodajemy jajka i szybko mieszamy. Dodajemy makaron, kiełki sojowe, wszystkie warzywa i krewetki. Smażymy 5 min. Dodajemy sos sojowy, całość dobrze mieszamy i smażymy ok 2-3 minuty.
Przekładamy na talerz, tworząc z makaronu stożek. Górę makaronu posupujemy prażną cebulką, na to układamy marynowany imbir (który wcześniej można pokroić w paseczki). Całość posypujemy uprażonym sezamem.
zdjęcia: Chris Copeland, www.chriscopelandphotography.co.uk
Pięknie wyglada! :)
OdpowiedzUsuńSmakuje równie dobrze :)
UsuńAnka kocham to Twoje gotowanie, obiecaj, że kiedyś mi coś ugotujesz ... coś takiego właśnie :*
OdpowiedzUsuńBuzka Maleńka ;)
Moniq kochana - obiecuję, że jak mnie odwiedzisz z kranikiem to coś takie właśnie Wam ugotuję... a nie tam NY... zapraszam do Belfastu :)
Usuń