Za każdym razem to powtarzam: nie lubię piec ani przygotowywać słodkości... Ale czasami przychodzi taka okazja, że nie wypada kupić... I wtedy szukam, wertuję i przeglądam swoją biblioteczkę... Cel: ma być łatwe, smaczne i pięknie wyglądać. Efekt końcowy: wyszło, a jakże!
Wygląda prawie jak tort... i jest bardzo łatwy w zrobieniu... a duma serce rozpiera... bo wygląda pięknie... oceńcie sami... w smaku bardzo lekki i delikatnie słodki...
Jedyne co potrzeba to czas... i cierpliwość
Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):
- 14 dag biszkoptów
- 10 dag masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 30 dag mrożonych owoców (ja użyłam malin)
- 2 galaretki wiśniowe
- 0,5 kg twarogu (tego z wiaderka, parokrotnie mielonego, do serników)
- 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
- pół szklanki cukru
- biała czekolada
- kilka świeżych malin
- 100 ml słodkiej śmietany
- 1 łyżka cukru
Zajmijmy się najpierw spodem: Biszkopty przekładamy do plastikowego woreczka i rozkruszamy za pomocą wałka na bardzo drobno. Masło roztapiamy, mieszamy z biszkoptem, miodem i kakao. Przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy, przyciskamy czymś ciężkim i zostawiamy na min 1 godz w lodówce (ja zostawiałam na całą noc). Rozmrażamy owoce.
Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (dodajemy mniej wody) i lekko stężałą wylewamy na biszkoptowy spód. Posypujemy owocami i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z twarogiem i jogurtem naturalnym. Dodajemy cukier i całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodajemy do masy. Ciągle miksujemy. Masę wykładamy na galaretkę, wyrównujemy i wstawiamy na ok 3 godz do lodówki.
Dekorujemy: ja ubiłam śmietanę z cukrem, którą przełożyłam malinami. Całość posypałam wiórkami białej czekolady. Smaczności!
Inspiracją był przepis z gazety Moje gotowanie, Smaki domu na deser, listopad 2012 - ja dodałam jednak miód i cukier a zamiast wiśni użyłam malin.
Cudowne ciacho, idealny tort urodzinowy :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie : Masło może być roztopione na patelni ??
OdpowiedzUsuńOczywiście, ze może... :) pozdrawiam i powodzenia z ciastem
OdpowiedzUsuńJestem w trakcie robienia ciasta, ale zapomniałam kupic miód. Czym mogę go zastąpic ?>
OdpowiedzUsuńMożesz zrobić strop z cukrem - w tym celu należy do garnka wlac 2 łyżki wody, dodać ok 2-3 łyżki cukru i mieszać i podgrzewać aż cukier się rozpusci :) możesz tez dodać gesty syrop, np malinowy (taki do rozcieńczania z wodą)
OdpowiedzUsuńCałkiem fajny design:) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMy web site: polecane strony
bardzo fajny serwis. zajrzałam tu przypadkiem, ale chyba będę częściej odwiedzać.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Here is my website; moderowany katalog stron
Zapraszam :)
OdpowiedzUsuń