7 lutego 2013

lekki sernik z malinami... czyli sto lat kochanie!

Za każdym razem to powtarzam: nie lubię piec ani przygotowywać słodkości... Ale czasami przychodzi taka okazja, że nie wypada kupić... I wtedy szukam, wertuję i przeglądam swoją biblioteczkę... Cel: ma być łatwe, smaczne i pięknie wyglądać. Efekt końcowy: wyszło, a jakże!


Wygląda prawie jak tort... i jest bardzo łatwy w zrobieniu... a duma serce rozpiera... bo wygląda pięknie... oceńcie sami... w smaku bardzo lekki i delikatnie słodki...
Jedyne co potrzeba to czas... i cierpliwość
A wszystko to dla Niego... Sto lat!






Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):
  • 14 dag biszkoptów
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 30 dag mrożonych owoców (ja użyłam malin)
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 0,5 kg twarogu (tego z wiaderka, parokrotnie mielonego, do serników)
  • 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • pół szklanki cukru
do dekoracji:
  • biała czekolada
  • kilka świeżych malin
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 1 łyżka cukru

          Zajmijmy się najpierw spodem: Biszkopty przekładamy do plastikowego woreczka i rozkruszamy za pomocą wałka na bardzo drobno. Masło roztapiamy, mieszamy z biszkoptem, miodem i kakao. Przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy, przyciskamy czymś ciężkim i zostawiamy na min 1 godz w lodówce (ja zostawiałam na całą noc). Rozmrażamy owoce.
          Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (dodajemy mniej wody) i lekko stężałą wylewamy na biszkoptowy spód. Posypujemy owocami i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
          Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z twarogiem i jogurtem naturalnym. Dodajemy cukier i całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodajemy do masy. Ciągle miksujemy. Masę wykładamy na galaretkę, wyrównujemy i wstawiamy na ok 3 godz do lodówki.
          Dekorujemy: ja ubiłam śmietanę z cukrem, którą przełożyłam malinami. Całość posypałam wiórkami białej czekolady. Smaczności!

Inspiracją był przepis z gazety Moje gotowanie, Smaki domu na deser, listopad 2012 - ja dodałam jednak miód i cukier a zamiast wiśni użyłam malin.

8 komentarzy:

  1. Cudowne ciacho, idealny tort urodzinowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie : Masło może być roztopione na patelni ??

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście, ze może... :) pozdrawiam i powodzenia z ciastem

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem w trakcie robienia ciasta, ale zapomniałam kupic miód. Czym mogę go zastąpic ?>

    OdpowiedzUsuń
  5. Możesz zrobić strop z cukrem - w tym celu należy do garnka wlac 2 łyżki wody, dodać ok 2-3 łyżki cukru i mieszać i podgrzewać aż cukier się rozpusci :) możesz tez dodać gesty syrop, np malinowy (taki do rozcieńczania z wodą)

    OdpowiedzUsuń
  6. Całkiem fajny design:) Pozdrawiam serdecznie

    My web site: polecane strony

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajny serwis. zajrzałam tu przypadkiem, ale chyba będę częściej odwiedzać.
    pozdrawiam

    Here is my website; moderowany katalog stron

    OdpowiedzUsuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...