Z mojego dzisiejszego artykułu dowiecie się wszystkiego o zupie ramen, o jej rodzajach oraz najczęściej używanych składnikach... Idąc dalej tym tropem, poznacie przepis na shoyu ramen z kurczakiem, własnej roboty oczywiście... Przepis o tyle ciekawy, że nie wymaga od nas zgromadzenia typowo azjatyckich produktów (bo imbir, sos sojowy i pędy bambusa są przecież ogólnodostępne)... Zdecydowanie proponuję wypróbować przy okazji niedzielnych, rosołowych, polskich obiadów... W większości domów, w każdą niedzielę jest rosół... W moim domu z dzieciństwa też tak zazwyczaj było... Wystarczy zatem odlać trochę bulionu z gara, dodać korzenia imbiru, resztę składników i voilà, ramen gotowe!
Moja wersja ramen to tz. shoyu ramen - oznacza to, że wywar przygotowywany jest na mięsie drobiowym z dodatkiem wieprzowego lub wołowego a na koniec doprawiany jest jasnym sosem sojowym... Dzięki niemu bulion zyskuje słonawy posmak i ciemniejszy kolor...
Warto traktować przepis jako "szablon" i eksperymentować z dodatkami.
Proponuję dodać świeży szpinak, kolendrę, szczypiorek, kukurydzę czy
sezam... Od Was zależy, jakie składniki będzie zawierało Wasze ramen...
![]() | |
ramen podawane w Wagamamie |
Składniki (na 2 osoby):
wywar:
wywar:
- mięso drobiowe i wołowe (ja użyłam nogi z indyka, połowy kurczaka i kawałka wołowiny)
- 2,5 l wody
- sól, pieprz
- spory kawałek korzenia imbiru
- marchew
- seler
- cebula
- por
- pietruszka
- 1 liść kaffiru lub kawałek trawy cytrynowej (opcjonalnie)
oraz:
- 2 filety z kurczaka
- 2 jajka ugotowane na twardo
- makaron ramen (ok 200 g, można użyć soba lub chow main)
- garść kiełków sojowych
- pół cebuli
- pędy bambusa (ok 10 szt)
- chilli
- sos sojowy
- 4 większe pieczarki
- 1 łyżka oliwy
shoyu ramen z kurczakiem |
Najpierw zajmujemy się bulionem -
przygotowujemy go tak samo jak polski rosół. Warzywa obieramy, garnek
napełniamy wodą, dodajemy mięso, przyprawy i całość gotujemy na małym
ogniu przez 2-3 godziny (nie przykrywamy).
Gdy bulion nabierze
smaku i mięso stanie się miękkie, zabieramy się za resztę: w osobnym
garnku gotujemy jajka na twardo i makaron (nie solimy wody). Rozgrzewamy
patelnię i smażymy na niej kurczaka oraz pieczarki (pokrojone na
plastry).
Do miski wlewamy bulion (można go przelać przez sitko), dodajemy ugotowany makaron, który układamy po jednej stronie naczynia. Dodajemy resztę warzyw: pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę z wywaru, kiełki sojowe, pokrojoną chilli, pieczarki oraz pokrojone w plastry mięso oraz jajko. Całość polewamy 1 łyżką sosu sojowego.
Do miski wlewamy bulion (można go przelać przez sitko), dodajemy ugotowany makaron, który układamy po jednej stronie naczynia. Dodajemy resztę warzyw: pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę z wywaru, kiełki sojowe, pokrojoną chilli, pieczarki oraz pokrojone w plastry mięso oraz jajko. Całość polewamy 1 łyżką sosu sojowego.
Ja jajka nie umiem smazyc a co dopiero ramen zrobic, no ale chce sprobowac. Szukam restauracji gdzie moge wlasnie zjesc dobry ramen ale jeszcze nic nie znalazlam :(
OdpowiedzUsuńZrobienie ramen to nie jest trudna sprawa... Spróbuj... A jak nie to polecam każda japońska restauracje- piwinni mieć tez zupy ramen :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń