Więcej o artykule i o japońskim makaronie możecie poczytać tutaj. Miłej lektury.
Składniki (porcja dla 1 osoby):
- 200 g makaronu udon
- 2 jajka mięso z kurczaka (nie polecam filetu bo może być za suchy, ja użyłam udka z kurczaka, bez skóry i kości)
- garść kiełków sojowych
- 2 pieczarki
- 4-5 krewetek
- por (ok 3 cm, sama biała część)
- chikuwa (to japońska, rybna rurka - można ją pominąć)
- ćwierć papryki czerwonej i zielonej
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sou sojowego
- pół łyżeczki curry w proszku
- 1 łyżka prażonej cebulki prażony
- sezam do posypania.
Makaron udon gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok. Por kroimy na grubsze paseczki, pieczarki na ćwiartki a paprykę na cienkie paski. Kurczaka drobno kroimy. Na rozgrzanego woka wlewamy olej sezamowy, smażymy mięso i dodajemy jajka. Szybko mieszamy. Dodajemy makaron, krewetki, chikuwę i wszystkie warzywa. Wszystko smażymy ok 5-7 minut. Dodajemy sos sojowy, curry i smażymy kolejne 5 min. Przekładamy na talerz tworząc tym samym stożek z makaronu. Dekorujemy prażoną cebulką i marynowanym imbirem. Całość posypujemy prażonym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...