7 czerwca 2013

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym



     Ostatnio długo mnie nie było... Choć nie znaczy to, że nic nie robiłam... Byłam 2 razy w Polsce na castingu do Masterchefa, pochłonęła mnie praca i jakoś tak weny do garów zabrakło... Dodatkowo napisało się parę nowych artykułów do Polska Gotuje.pl oraz Naszego Expressu... Zaraz znów Was zostawię na parę tygodni... Urlop na Mazurach zbliża się wielkimi krokami i nie zamierzam zabierać ze sobą laptopa... Co nie znaczy, że nie przywiozę nowych inspiracji...

     Tymczasem dziś zapraszam na kaczkę... To chyba moje ulubione mięso... Dziś proponuję podać pierś z kaczki na różowo, koniecznie z chrupiącą skórką... Do tego sos pomarańczowy z dymką i chińskim winem ryżowym... Przysięgam... Mogłabym jeść ją codziennie...

Składniki:
  • 2 piersi z kaczki (ze skórą)
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 1 dymka
  • 7 łyżeczek chińskiego wina ryżowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 pomarańcze
  • świeża pietruszka
  • sól, pieprz do smaku 




     Skórę na mięsie nacinamy ostrym nożem tworząc kratkę. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron i polewamy sosem sojowym. Dobrze wklepujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Patelnię rozgrzewamy i smażymy mięso (bez oleju), najpierw 8 min od strony skóry, później 1 min z drugiej strony, Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 5-6 min. Wyciągamy, przykrywamy folią aluminiową i w tym czasie zajmujemy się sosem (mięso musi odpocząć parę minut aby soki równomiernie się po nim rozeszły i stało się miękkie).  
     Na tej samej patelni (można ewentualnie odlać wytopiony tłuszcz) podsmażamy dymkę. Dodajemy brązowy cukier, wino ryżowe i pietruszkę. Z pomarańczy wycinamy segmenty i wraz z sokiem dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku i podajemy z mięsem. 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...